ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΛΗΡΟΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ( ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ) (Από τον μαθητή Δημήτρη Π., τμήμα Ε2)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ : 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι
½ ποτηράκι του κρασιού ούζο ή τσικουδιά
νερό χλιαρό όσο χρειαστεί
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ : 1 κιλό περίπου μυζήθρα νωπή( μαλακιά ) ανάλατη ή ανθότυρο
2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με 1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικη πάουντερ
αυγά όσα χρειαστεί
Λίγο βούτυρο για τα φορμάκια
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ: κανέλα , σουσάμι και 1 αυγό χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τη μαγιά , το αλάτι και το ούζο ή τσικουδιά Στη συνέχεια
προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό εναλλάξ ωσότου το ζυμάρι να γίνει μαλακό σαν ζύμη
πίτσας .Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ :
Σε άλλο μπολ θρυμματίζουμε τη μυζήθρα ή το ανθότυρο,ρίχνουμε το αλάτι με την κοπανισμένη
μαστίχα και μπέικη παουντερ.Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα
να γίνει σαν πηχτή κρέμα.
Σε μικρές φόρμες αφού τις βουτυρώσουμε απλώνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη με τα δάχτυλά
μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα μέτριο πάχος, για να ψηθεί σωστά. Μετά βάζουμε μια κουταλιά
από τη γέμιση προσέχοντας να μη ξεχειλίσει. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με την κανέλα
και το σουσάμι.
Ψήνουμε 200 βαθμούς για 45 λεπτά και…. ΕΤΟΙΜΕΣ!!!!!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΛΕΡΟΣ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π . Ε2

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ (συνταγή) (Από τη μαθήτρια Μαριλέτα Α., τμήμα Ε1)

 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

μισό ποτήρι ζάχαρη

σταφίδες

λίγο αλάτι

1/3 του ποτηριού λάδι

3 κ. γλυκού κανέλα

1 ποτήρι ζεστό νερό

γαρύφαλλα για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Διαλύστε τη μαγιά στο νερό ,ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε .Έπειτα ρίξτε το λάδι ,το αλάτι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και ξαναζυμώστε . Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρις ότου το μείγμα να μην κολλά στα χέρια .Αφήστε να <<ξεκουραστεί>> σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.

Πως θα τα πλάσετε                                                                                                                        Κάντε 2 λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους και αφήστε τις άκρες για πόδια .Τα χέρια θα είναι σταυρωτά. Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια. Ψήστε τα σε 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν.

Και του χρόνου!

 

Μαριλέττα Α.

Ψωμί σταυρός (Από τη μαθήτρια Γεωργία Γ.)

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γλυκάνισο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
  • 30 γρ. σουσάμι

 

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τον γλυκάνισο, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε σε διάμετρο 30 εκ. με τη βοήθεια αλευριού.
  • Με έναν κόπτη πίτσας κόβουμε τη ζύμη σε σχήμα σαλιγκάρι και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας. Πλέκουμε σε σχήμα σταυρό και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τον κρόκο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

ΛΟΥΛΟΥΔΕΝΙΑ ΑΥΓΑ (Από τη μαθήτρια Μαριλέττα Α.)

ΥΛΙΚΑ:

Αυγά βραστά

Καρότα

Μαϊντανός

Βιτάμ

Μαχαίρι

Πιάτο

Δημιουργικά βήματα:

 

Κόψτε σε λεπτές φέτες τα αυγά.

Πλύντε το μαϊντανό.

Πάρτε ένα πιάτο

Βάλτε βιτάμ με τη μύτη του μαχαιριού πίσω από κάθε μια φέτα αυγού (για να μη μετακινούνται μέσα στο πιάτο).

Τοποθετήστε τες  κυκλικά μέσα στο πιάτο.

Στο κέντρο του κύκλου βάλτε μια φέτα σρτογγυλή καρότου.

Πάρτε ένα κλωνάρι μαϊντανού και βάλτε στο κάτω μέρος από το λουλούδι αυγό, σαν κοτσάνι.

 

Καλή επιτυχία

 

Μαριλέττα Α.

Σχολιάστε