Ιερός Λόχος

                        Ο Ιερός Λόχος ήταν ένα ένοπλο στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδαβία, στα μέσα Μαρτίου του 1821. Αποτελούνταν από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, για τους οποίους ο Υψηλάντης πίστευε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Επρόκειτο για την πρώτη στρατιωτικά οργανωμένη μονάδα της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και πήρε το όνομά της από τον Ιερό Λόχο Θηβών, μία από τις κορυφαίες πολεμικές μονάδες που έδρασαν στην Αρχαία Ελλάδα.

                        Οι άνδρες του Ιερού Λόχου φορούσαν ομοιόμορφες στολές κατασκευασμένες από μαύρη τσόχα, οι οποίες αποτελούνταν από ένα μακρύ χιτώνιο, περισκελίδα και ένα ψηλό κάλυμμα κεφαλής, το οποίο έφερε στην κορυφή λευκό λοφίο και τρίχρωμο εθνόσημο. Ένας Ιερολοχίτης είχε για όπλο ένα λογχοφόρο τυφέκιο, ενώ έφερε χιαστί δερμάτινη ζώνη με τις παλάσκες και το γυλιό στη μέση. Η σημαία της οργάνωσης ήταν τρίχρωμη, στη μία πλευρά της σημαίας αναγραφόταν το ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ με την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο, ενώ στην άλλη υπήρχε η εικόνα του Φοίνικα, αναγεννώμενου από τις στάχτες, και αναγραφόταν ΕΚ ΤΗΣ ΚΟΝΕΩΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΩΜΑΙ. Όσον αφορά στην οργάνωση, διοικητής του Ιερού Λόχου ορίστηκε ο Γεώργιος Κατακουζηνός και υπασπιστής ο Αθανάσιος Τσακάλωφ. Τέλος, εκτός από το Πεζικό τμήμα των Ιερολοχιτών, δημιουργήθηκε και Ιππικό με στολές Ουσάρων και Κοζάκων, για την οργάνωση του οποίου διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά και ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος.

                        Στις 7 Ιουνίου 1821, ο Νικόλαος Υψηλάντης με τους Ιερολοχίτες παίρνουν μέρος σε μία μεγάλη επιχείρηση στο Δραγατσάνι,  όπου είναι εγκατεστημένη ισχυρή φρουρά με ιππικό των Τούρκων. Εκεί, όμως, μένουν μόνοι τους, χωρίς την υποστήριξη του ιππικού, και η ήττα είναι αναπόφευκτη. Οι Ιερολοχίτες πολέμησαν ηρωικά και είχαν μεγάλες απώλειες. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν και, όσοι αιχμαλωτίστηκαν, στάλθηκαν πρώτα στο Βουκουρέστι και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκαν. Ο Υψηλάντης πέρασε στην Αυστρία, όπου και συνελήφθη, ενώ το υπόλοιπο στράτευμα εγκλωβίστηκε με επικεφαλής τον Γεωργάκη Ολύμπιο στην μονή Σέκκου. Εκεί αυτοανατινάχθηκε.

Ι. Τουρνής

ΠΗΓΕΣ

www.wikipedia.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης