Κολοκοτρώνης Θεόδωρος

          «Ο Θεός υπέγραψε τη λευτεριά της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του», Θ. Κολοκοτρώνης

          Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας. Αναφέρεται ότι εβδομήντα άτομα της οικογένειας Κολοκοτρώνη έχασαν η ζωή τους στους αγώνες κατά των Τούρκων στο διάστημα 1762-1806. Ο ίδιος, μάλιστα, έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και εξίσου μικρός μπήκε στο κλέφτικο σώμα, φτάνοντας να γίνει οπλαρχηγός σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το 1806, όταν οι Τούρκοι καταδίωξαν (αποτελεσματικά μάλιστα) τους Κλέφτες, ο Κολοκοτρώνης μετέβη στα Επτάνησα (που βρίσκονταν υπό Ενετική κατοχή) και κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό, φτάνοντας μέχρι και τον βαθμό του ταγματάρχη. Το 1807, πήρε μέρος στη μάχη της Λευκάδας, την οποία προσπάθησε να καταλάβει ο Αλή Πασάς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Επτάνησα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία (1818).

           Στις 6 Ιανουαρίου του 1821, έχοντας ήδη μεγάλη πείρα ως κλέφτης και ως στρατιωτικός, κατεβαίνει στη Μάνη και αρχίζει να προετοιμάζει την Επανάσταση. Το πρώτο αποφασιστικό χτύπημα σε βάρος των Τούρκων το δίνει στο Βαλτέτσι (13 Μαίου 1821) και, αργότερα, μετά και από μεθοδικές ενέργειες, καταλαμβάνει την Τριπολιτσά (23 Σεπτεμβρίου 1821). Οι δύο αυτές νίκες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, που έχει, όμως, κοντά του άξιους πολεμιστές: τον Πλαπούτα, τον Νικηταρά, τους Πάνο, Γενναίο και Αντώνη Κολοκοτρώνη. Μαζί τους κατόρθωσε να συντρίψει τις 23.000 πεζικού και 6.000 ιππείς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 – 28 Ιουλίου 1822). Στη συγκεκριμένη μάχη αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Κουντουριώτη να τον διορίσει αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων.

          Δυστυχώς, όμως, τις λαμπρές νίκες του Κολοκοτρώνη διαδέχθηκαν δυσάρεστα γεγονότα. Η ίδια κυβέρνηση που τον όρισε αρχιστράτηγο του αφαίρεσε τον συγκεκριμένο βαθμό και τον φυλάκισε στην Ύδρα, εξαιτίας του πρωταγωνιστικού του ρόλου στις εμφύλιες συρράξεις των ετών 1823 και 1824. Αποφυλακίστηκε, όμως, τον Μάιο του 1825 και του ανατέθηκε η αρχιστρατηγία του Αγώνα, μετά την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Εκεί, ο ίδιος και οι άνθρωποί του ξεκίνησαν έναν ανελέητο κλεφτοπόλεμο εναντίον των εχθρών για τρία χρόνια, μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (7 Οκτωβρίου 1827), καταφέρνοντας να σταματήσει τα σχέδια του Ιμπραήμ και να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση.

          Κι ο ήρωας αυτός, που συνέβαλε στον μέγιστο βαθμό στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, διώχθηκε ως αντιβασιλικός, στη διάρκεια της Αντιβασιλείας, και καταδικάστηκε σε θάνατο(!) τον Μάιο του 1834. Ο Όθωνας, όμως, μόλις ενηλικιώθηκε, του έδωσε χάρη και τον διόρισε σύμβουλο της Επικρατείας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τα πέρασε στην Αθήνα, υπαγορεύοντας την ίδια περίοδο τα «Απομνημονεύματα» του στον Γεώργιο Τερτσέτη.

Σ. Πανανής

ΠΗΓΕΣ

https://www.sansimera.gr/quotes/authors/3843

www.vrellis.gr

https://www.el.wikipedia.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης