Μπότσαρης Μάρκος

           Ο Μάρκος Μπότσαρης γεννήθηκε το 1790 στο Σούλι και χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ως μία από τις πιο αγνές μορφές του Αγώνα. Μετά την κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά το 1803, κατέφυγε με τον πατέρα του και άλλους Σουλιώτες αρχικά στην Πάργα και, στη συνέχεια, στην Κέρκυρα, όπου εντάχθηκε στο «Αλβανικό Σύνταγμα» που είχαν συγκροτήσει οι Γάλλοι.

          Το 1813 επέστρεψε στην Ήπειρο κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Κακόλακκο Πωγωνίου, όπου διορίστηκε αρχηγός της περιοχής από τον Αλή Πασά και τον ίδιο χρόνο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 πολέμησε μαζί και με άλλους Σουλιώτες στο πλευρό των δυνάμεων του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά, καθώς ο πρώτος τους είχε τάξει ότι θα ξαναγυρνούσαν στην πατρίδα τους. Επειδή, όμως, ο Σουλτάνος δεν πραγματοποιούσε την υπόσχεσή του, ο Μπότσαρης ήρθε σε συνεννόηση με τον Αλή Πασά σε βάρος του Σουλτάνου με απώτερο σκοπό τον επαναπατρισμό των Σουλιωτών.

          Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, πήρε μέρος σε πολλές νικηφόρες μάχες (Κομπότι Άρτας, Πλάκα, Δερβίζανα κλπ.). Οι Τούρκοι, όμως, αιχμαλώτισαν την οικογένειά του και ο Μπότσαρης κατέφυγε στην Πελοπόννησο, για να ζητήσει βοήθεια. Πράγματι, κατάφερε να ανταλλάξει την οικογένειά του με τα χαρέμια του Χουρσίτ Πασά, που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821). Ο ίδιος παρέμεινε μάλιστα στην Πελοπόννησο στο πλευρό του Αλέξανδρου Μαυροκοδάτου. Ο τελευταίος τον έκανε στρατηγό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων οπλαρχηγών και ανάγκασε τον ίδιο να σκίσει το χαρτί του διορισμού του λέγοντας: «Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο μπροστά στον εχθρό».

          Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου (25 Οκτωβρίου-31 Δεκεμβρίου 1822), καθώς με την εξυπνάδα του και την πονηριά του παρέσυρε σε πλαστές συνομιλίες τους Τούρκους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Μεσολογγίτες να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους. Τον Αύγουστο του 1823 προσπάθησε να εμποδίσει την κάθοδο τουρκικών στρατευμάτων από τα Τρίκαλα στη Δυτική Ελλάδα. Στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, όμως, ενώ επρόκειτο να αιχμαλωτίσει τον Μουσταή Πασά, που είχε στρατοπεδεύσει με τους άντρες του εκεί, δέχτηκε μια σφαίρα που τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο ήρωας μεταφέρθηκε και θάφτηκε με τιμές στο Μεσολόγγι.

Σ. Πανανής

ΠΗΓΕΣ

https://sansimera.gr

https://hellenic-college.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης