Κακοποίηση των Ζώων

          Η εγκατάλειψη τεσσάρων κουταβιών σε κάδο απορριμμάτων, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, και η τεράστια κοινωνική κατακραυγή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Με αφορμή αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό θα θέλαμε να αναφερθούμε στη δυνητική κακοποίηση των ζώων από τους ανθρώπους. Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες φωτογραφιών και καταγγελιών για ακατάλληλη μεταχείριση ζώων που προκαλούν  δυσφορία έως και θάνατο: κουταβάκια πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, γάτες και σκυλιά νεκρά από φόλες, γαϊδουράκια ταλαιπωρημένα χωρίς τροφή και νερό κάτω από τον καυτό ήλιο της Σαντορίνης, ζώα σε τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, πειραματόζωα… Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν όλα αυτά παραπέμπουν σε μία ευρωπαϊκή, πολιτισμένη, σύγχρονη και τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, αν η συμπεριφορά αυτή έχει καμία σχέση με την ανθρωπιά, την ηθική και τον σεβασμό προς το αγαθό της  Ζωής.

          Ο βασανισμός, ο ακρωτηριασμός και η κακή μεταχείριση των ζώων θεωρείται κακούργημα και θα πρέπει να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά. Εκτός, όμως, από την «ενεργητική» κακοποίηση υπάρχει και η «παθητική» κακοποίηση των ζώων. Συμπεριφορές όπως το μόνιμο δέσιμο, η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, η στέρηση κατάλληλης τροφής και πόσιμου νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο χώρο (με σκουπίδια και ακαθαρσίες), η στέρηση καθημερινής άσκησης και περιπάτου, είναι μερικές μόνο μορφές της «παθητικής» κακοποίησης των ζώων. Γιατί, όμως, οι νόμοι δε βρίσκουν ισχύ και δε λειτουργούν αποτρεπτικά; Επειδή ελάχιστοι από εμάς καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και λίγοι μόνο αξιέπαινοι πολίτες είναι αυτοί που δεν κλείνουν τα μάτια στον πόνο όλων των υπόλοιπων πλασμάτων που ζουν μαζί μας σε αυτόν τον πλανήτη.

          Όπως επισημαίνουν, όμως, οι ειδικοί, οι άνθρωποι που είναι βίαιοι απέναντι στα ζώα μπορεί κάποια στιγμή  να γίνουν και βίαιοι απέναντι στους ανθρώπους. Μελέτες ψυχολόγων και κοινωνιολόγων δείχνουν πως αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι είτε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα είτε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση κι επιθετική, παρορμητική συμπεριφορά. Κάποιοι άλλοι, πάλι, βλάπτουν τα ζώα, γιατί βρίσκουν μια «άρρωστη» ευχαρίστηση, ψυχαγωγούνται και διασκεδάζουν. Αυτό που πρέπει πάντως να καταλάβουμε όλοι κάποια στιγμή είναι ότι μπορεί εμείς οι άνθρωποι να είμαστε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη γη, αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δε μας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφερόμαστε βάναυσα στα υπόλοιπα είδη και στην ίδια τη φύση.

Β. Κασσώλη

ΠΗΓΕΣ

www.Lifo.gr

www.kathimerini.gr

www.sindetiras.gr

www.cnn.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης