Το Σύγχρονο Παιδομάζωμα

          Η 12η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως «Ημέρα της Ερυθράς Χειρός» ή «Ημέρα του Κόκκινου Χεριού», καθώς αυτήν την ημέρα τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών στις Ένοπλες Συγκρούσεις. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αφυπνίσει και να προβληματίσει τους ανθρώπους όλου του κόσμου για ένα πολύ σοβαρό θέμα, τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

          Είναι ευρέως γνωστό ότι σε χώρες κυρίως της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα, Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού) αλλά και στις Φιλιππίνες, στη Μυανμάρ (Βιρμανία) και στην Κολομβία, σημειώνονται συστηματικά περιστατικά απαγωγής παιδιών και χρησιμοποίησής τους ως στρατιωτών. Τα παιδιά, ειδικά τα προσφυγόπουλα και τα ασυνόδευτα, που δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης για στρατιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τη Unicef, χιλιάδες παιδιά, κάτω των 18 ετών, στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις μέρες μας. Μόνο στο Νότιο Σουδάν εκτιμάται ότι, από τον Δεκέμβριο του 2013, τουλάχιστον 16.000 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν από ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο αριθμός τους σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια.

          Φαινόμενα εκμετάλλευσης των παιδιών για στρατιωτικούς σκοπούς δεν παρατηρούνται, όμως, μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και σε χώρες τις Ευρώπης και της Αμερικής. Στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τουλάχιστον 250.000 παιδιά, κάτω των 18 ετών, κατετάγησαν στον στρατό, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, παιδιά – στρατιώτες πολέμησαν σε όλη την Ευρώπη, όπως στην εξέγερση της Βαρσοβίας, στην εβραϊκή αντίσταση και στον σοβιετικό στρατό.

          Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Βορόνκοφ,  μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε ότι η απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια που θέτουν οι τρομοκράτες μαχητές του ISIS «αυξάνεται ξανά», εν μέσω πανδημίας. Ο κ. Βορόνκοφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά και τις γυναίκες που αποτελούν εύκολη λεία στα οράματα των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού. «Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εδαφική ήττα του ISIS, περίπου 27.500 παιδιά ζουν σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 8.000 παιδιών από περίπου 60 χώρες εκτός του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι το 90% είναι κάτω από 12 ετών.

          Τέλος, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Νιγηρία. Εκεί η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που στόχο έχει να εξαλείψει κάθε χριστιανικό στοιχείο από τις περιοχές που ελέγχει, στρατολογεί μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, από το 2009, περίπου 8.000 παιδιά έχουν απαχθεί από την Boko Haram. Και σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF, τουλάχιστον 117 από αυτά τα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί ως βομβιστές αυτοκτονίας από το 2017, ενώ πάνω από το 80% από αυτά είναι κορίτσια. Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις είναι συγκλονιστικές. Οι χριστιανικές κοινότητες στη Νιγηρία ζουν κάτω από ένα καθεστώς τρόμου. Εξτρεμιστές εισβάλλουν στα σπίτια τους, καίνε τα χωριά τους, βιάζουν τις γυναίκες και τα μικρά κορίτσια, βασανίζουν, δολοφονούν και καταστρέφουν εκκλησίες.

          Για την αποτροπή της στρατολόγησης και εκμετάλλευσης παιδιών από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες η UNICEF προτείνει:

  • Επένδυση στην οικοδόμηση κοινοτήτων που να είναι ανθεκτικές απέναντι στη στρατολόγηση παιδιών.
  • Σχολεία που να είναι ασφαλείς χώροι για τα παιδιά.
  • Καθολική ληξιαρχική καταγραφή των γεννήσεων.
  • Προώθηση της νομοθεσίας ενάντια στη χρήση ή στρατολόγηση παιδιών, αλλά και εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους.
  • Παρακολούθηση και αναφορά της στρατολόγησης και χρήσης παιδιών από ένοπλες δυνάμεις ή ομάδες.

Επίσης, προτείνει την προώθηση της απελευθέρωσης αυτών των παιδιών και την υποστήριξή τους με κατάλληλα προγράμματα επανένταξης πρώην παιδιών-στρατιωτών στις κοινότητές τους.

 Ι. Τουρνής

ΠΗΓΕΣ

www.wikipedia.org

https://www.orthodoxianewsagency.gr

https://www.businessnews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης