Παιδικός Καρκίνος

            Αν στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» τρομάζουμε, ο παιδικός καρκίνος μας κόβει την ανάσα. Η φράση «παιδικός καρκίνος» ακούγεται τόσο αφύσικη, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως υπάρχουν και σπάνιοι όγκοι που εμφανίζονται από την εμβρυική ζωή. Είναι δεδομένο ότι ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι σπάνιος. Ωστόσο, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα και, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι στις μέρες μας ένα θέμα ταμπού με πολλές άγνωστες παραμέτρους τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας.

          Σύμφωνα με έρευνες, που πραγματοποίησε το Cancer Research Campaign της Μ. Βρετανίας, η αύξηση του παιδικού καρκίνου οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και διάφορες μολύνσεις, στον τρόπο ζωή των παιδιών αλλά και στις μεταλλάξεις (γενετικές ανωμαλίες) των χρωμοσωμάτων. Επιπλέον, έρευνα της διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τη Mη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία, στην οποία συμμετείχαν έξι επιδημιολόγοι από τρία ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Μ. Βρετανίας, ενοχοποιεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για την εμφάνιση του παιδικού καρκίνου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από πυλώνες υψηλής τάσης διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά. Επίσης, υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλα τα σπίτια εκτίθενται σε χαμηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που προέρχεται από τα ηλεκτρικά καλώδια και τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

          Τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο είναι κάθε χρόνο περισσότερα από 150.000 σε όλο τον κόσμο (280 με 300 στην Ελλάδα). Το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας ΔΕΝ είναι κληρονομικός, ΔΕΝ είναι μεταδοτικός και ΔΕΝ οδηγεί απαραίτητα στον θάνατο. Είναι μια σοβαρή νόσος, απειλητική για τη ζωή ενός παιδιού, που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία και, δυστυχώς, δεν υπάρχει πρόληψη. Όμως, η αξιολόγηση ύποπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθυνθούν  στα κατάλληλα παιδιατρικά νοσοκομεία.

          Ο σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής των παιδιών. Τόσο η ίδια η νόσος, όσο και οι παρενέργειες από τις μακρόχρονες θεραπείες αλλά και η διατάραξη του φυσιολογικού ρυθμού της ζωής των παιδιών, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχολογικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, γι΄ αυτό η ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μικρών ασθενών αλλά και των οικογενειών τους κρίνεται επιτακτική. Τα καλά νέα είναι ότι το 80% των παιδιών, στα οποία γίνεται έγκαιρη διάγνωση, παρέχεται εξειδικευμένη θεραπεία και ποιοτική φροντίδα, καταφέρνουν να νικήσουν την ασθένεια.

          Στην περίπτωση του παιδικού καρκίνου, το πιο σημαντικό είναι ότι ο αγώνας εναντίον του έχει γίνει πλέον κοινός και παγκόσμιος στόχος. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να γίνουμε ο καθένας μας ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα αγάπης για τα παιδιά που νοσούν, συμμετέχοντας εθελοντικά ή συνεισφέροντας οικονομικά σε κάποιον από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός συλλόγων και οργανισμών που εργάζονται για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και η βοήθεια και στήριξη που προσφέρουν τόσο στα παιδιά που νοσούν, όσο και στις οικογένειές τους, είναι πολύτιμη και καθοριστική. Ας μην διστάζουμε, λοιπόν, να γίνουμε κι εμείς αρωγοί στο πολύτιμο έργο τους.

Σύλλογοι που στηρίζουν τα παιδιά με καρκίνο:

ΕΛΠΙΔΑ, Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – www.elpida.org

ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια – www.floga.org.gr

ΠΙΣΤΗ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις,  Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – www.pisti.gr

ΜΕΡΙΜΝΑ, Εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και τον θάνατο – www.merimna.org.gr

ΚΥΤΤΑΡΟ, Σύλλογος ενηλίκων με καρκίνο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία – www.floga.org.gr/kytaro

Η ΛΑΜΨΗ, Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βόρειας Ελλάδας – http://lampsi.org

Κ.Ε.Φ.Ι., Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών – www.anticancerath.gr

ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου – www.oekk.gr

ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ, Κοινωφελής, Μη κερδοσκοπική Οργάνωση υποστήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο – www.bestrong.org.gr

MAKE A WISH, Κάνε μια ευχή Ελλάδος – www.makeawish.gr

Β. Κασσώλη

ΠΗΓΕΣ

https://lampsi.org

www.bemyhero.gr

https://medlabnews.gr

https://www.efsyn.gr

https://karkinaki,gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης