Παλαιών Πατρών Γερμανός

          Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός γεννήθηκε στη Δημητσάνα, στις 25 Μαρτίου 1771, και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Είχε έναν αδελφό και τρεις αδελφές. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν στη θέση «Κάστρο» της Δημητσάνας, και λέγεται ότι, όταν ο Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε τη Δημητσάνα την εποχή του Όθωνα, αναζήτησε το σπίτι του Γερμανού και ασπάσθηκε την εξώπορτα σε ένδειξη σεβασμού. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός φοίτησε στη φημισμένη Σχολή της Δημητσάνας με δάσκαλο τον συμπατριώτη του Αγάπιο Παπαντωνόπουλο, αργότερα  στο Άργος με δάσκαλο τον συμπατριώτη του Αγάπιο Λεονάρδο και μετέπειτα στη Σχολή της Σμύρνης. Στο Άργος εργάστηκε ως γραμματέας του μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου Ιάκωβου, ο οποίος τον εκτίμησε βαθιά και τον χειροτόνησε διάκονο με το όνομα Γερμανός. Στις αρχές του 1797 πήγε στη Σμύρνη και υπηρέτησε δίπλα στον μητροπολίτη Γρηγόριο που ήταν συμπατριώτης και θείος του (ο μετέπειτα εθνομάρτυρας πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄).

          Τον Μάρτιο του 1806 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών (Νέαι Πάτραι θεωρούνταν η σημερινή Υπάτη) και τον Μάιο του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Πελοπόννησο. Σε όλη τη διάρκεια της ιερατικής ζωής του εκδήλωσε έμπρακτα την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του ενισχύοντας οικονομικά τη Σχολή της Δημητσάνας, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του υδραγωγείου της πόλης και μιας γέφυρας στον Λούσιο ποταμό. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, από τον Αντώνιο Πελοπίδα, και από τότε αφοσιώθηκε στην προετοιμασία της Επανάστασης. Με τη σειρά του, ο Γερμανός μύησε στη Φιλική Εταιρεία αρκετούς μητροπολίτες, κληρικούς και οπλαρχηγούς και διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Φιλικούς Ιωάννη Βλασόπουλο και Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, που εκπροσωπούσαν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, ο πρώτος ως πρόξενος στην Πάτρα και ο δεύτερος ως γραμματέας του.

          Στη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821) για την έναρξη της επανάστασης, ο Γερμανός διατύπωσε επιφυλάξεις για το αν ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεσπάσει η επανάσταση και ήρθε σε σύγκρουση με τον Παπαφλέσσα, που επιθυμούσε την άμεση έναρξη του αγώνα. Μάλιστα, σε μία σπάνια έκρηξη οργής του, τον αποκάλεσε «επιπόλαιον και εξωλέστατον». Στις 13 Μαρτίου του 1821 ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ την 25η Μαρτίου την ύψωσε στην Πάτρα και όρκισε τους επαναστάστες στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Έλαβε ενεργό μέρος στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 16 Ιανουαρίου 1822) και με εντολή της έφυγε για την Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου 1822 με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, με σκοπό να ενημερώσουν την Ιταλία και το Βατικανό για τον Αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Στην Ιταλία έμεινε ως τον Ιούνιο του 1824, δεν μπόρεσε όμως να συναντήσει τον Πάπα, διότι από την Αγκώνα, όπου είχε φθάσει, δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το ταξίδι του στη Ρώμη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Επισκέφθηκε, πάντως, σημαντικές πόλεις της Ιταλίας, όπως τη Βολωνία (Μπολόνια) και τη Φαέντσα, όπου συναντήθηκε με επιφανείς Έλληνες της διασποράς για τους σκοπούς της Επανάστασης, ενώ κατέβαλε προσπάθειες για τη σύναψη δανείου.

          Επέστρεψε στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1824, όταν στην Ελλάδα οι εμφύλιες συγκρούσεις ήταν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ο ίδιος προσπάθησε -μάταια- να συμφιλιώσει τις αντίπαλες παρατάξεις και υπήρξε θύμα βίαιης συμπεριφοράς από τον Γκούρα και τους στρατιώτες του, που τον απήγαγαν και τον έσυραν πεζό μέχρι τη Γαστούνη, με αποτέλεσμα να κλονισθεί η υγέια του. Το 1826 εκλέχθηκε μέλος της Γ΄Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο, της οποίας διηύθυνε τις εργασίες μέχρι την πτώση του Μεσολογγίου. Πέθανε στις 30 Μαΐου 1826, στο Ναύπλιο, ύστερα από ολιγοήμερη λοιμώδη ασθένεια. Αργότερα, το λείψανό του μεταφέρθηκε στη Δημητσάνα, όπου φυλάσσεται στη μεγάλη αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σχολής της Δημητσάνας.

Πηγές

https://www.sansimera.gr/biographies/1587

https://el.wikipedia.org/wiki/

https://www.in.gr/2019/05/30/plus/feat

                                                                                                           Α. Κιντής

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης