Αθανάσιος Τσακάλωφ

           Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1788, όπου και φοίτησε στη Μαρουτσαία Σχολή και είχε πιθανότατα δάσκαλο τον Αθανάσιο Ψαλίδα. Στα Ιωάννινα υπήρξε θύμα απαγωγής από τον γιο του Αλή πασά, τον Μουχτάρ πασά, από τα χέρια του οποίου σώθηκε μετά την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού και τη μεσολάβηση του άρχοντα Αλέξη Νούτσου. Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, πήγε στη Μόσχα, όπου ήδη βρισκόταν ο πατέρας του, που εμπορευόταν γουναρικά. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του και αργότερα επισκέφτηκε το Παρίσι πάλι για σπουδές, όπου μάλιστα συμμετείχε στην ίδρυση του «Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου», σωματείου με εκπαιδευτικούς και πατριωτικούς στόχους. Στη συνέχεια μετέβη στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου ήρθε σε επαφή με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου. Τελικά, κατέληξε στη Μόσχα, όπου γνώρισε τον Νικόλαο Σκουφά και τον Εμμανουήλ Ξάνθο και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, το καλοκαίρι του 1814.

           Τον Ιούλιο του 1818, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ έφτασε στην Οδησσό, σημαντικό λιμάνι και οργανωμένη ελληνική παροικία του Ευξείνου Πόντου, όπου και προχώρησε σε σημαντικές δραστηριότητες και μεθοδικότερη οργάνωση της Εταιρείας. Κατόπιν, ακολούθησε τον Άνθιμο Γαζή, σημαντικότατο μέλος της Φιλικής Εταιρείας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε την κατήχηση νέων μελών, καθώς και σε ταξίδια με τον ίδιο σκοπό στη Σμύρνη, στη Μακεδονία, στη Θράκη, μέχρι και στην ανατολική Θεσσαλία. Κάποτε ένα από τα πρωταρχικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ο Νικόλαος Γαλάτης, είχε αρχίσει να έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά και προδοτική διαγωγή, ασκώντας παράλληλα και ένα είδος εκβιασμού στα υπόλοιπα μέλη. Η απειλή αυτή υποχρέωσε τους επικεφαλής της οργάνωσης να αναθέσουν στον Τσακάλωφ την εξουδετέρωσή του, όπως κι έγινε, τον Νοέμβριο του 1819. Στη συνέχεια, επειδή θεωρήθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Γαλάτη, έφυγε από τη Μάνη και πήγε στην Πίζα της Ιταλίας, όπου και παρέμεινε έως και την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821.

          Αμέσως μετά την έναρξη της Επανάστασης πήγε στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όπου είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες μάχες. Ανέλαβε υπασπιστής του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον Ιερό Λόχο και μετά την καταστροφή του Δραγατσανίου κατάφερε να επιστρέψει και να πολεμήσει στην Ελλάδα. Μετά το τέλος της Επανάστασης και την τελική απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, όσο ήταν κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Τσακάλωφ υπηρέτησε στο στρατιωτικό λογιστικό του Γενικού Φροντιστηρίου και εμφανίστηκε ως πληρεξούσιος Ηπείρου στην Εθνοσυνέλευση του Άργους. Το καλοκαίρι του 1832 έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, στη Μόσχα, όπου και έζησε μέχρι το 1851.

          Σφραγίδα της μυστικής Αρχής της Εταιρείας. Τα γράμματα αντιστοιχούν στα αρχικά των κύριων ονομάτων των Αρχηγών της Εταιρείας, στα οποία προτάσσεται του Καποδίστρια: Ι: Ιωάννης Καποδίστριας, Α: Άνθιμος Γαζής, Α: Αθανάσιος Τσακάλωφ, Π: Παναγιώτης Σέκερης, Ν: Νικόλαος Σκουφάς, Ε: Εμμανουήλ Ξάνθος, Π: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Α: Αντώνιος Κομιζόπουλος, Α: Αθανάσιος Σέκερης. Το γράμμα Ε αντιστοιχεί στη λέξη Ελλάς.

Πηγές

www.wikipedia.gr

Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Σ. Πανανής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης