Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

          Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας. O Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation internationale de la Francophonie)  ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη). Διαθέτει μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες, κι έχει ως σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των γαλλόφωνων χωρών στην ΕΕ.

          Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Γαλλοφωνίας στις 28-29 Νοεμβρίου 2006. Η απόφαση της Ελλάδας για την ένταξή της στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύτηκε από την εκτίμηση της δυνατότητας πρόσβασης σε ένα σημαντικό forum με κοινή γλώσσα –τα γαλλικά- και έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, του οποίου βασικά στοιχεία και στόχοι είναι: η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού στ΄ ανθρώπινα δικαιώματα, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η υποστήριξη της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας.

          Η γαλλική γλώσσα κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο, όπως και η αγγλική, καθώς παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η σειρά στον κόσμο (επί συνόλου περισσοτέρων από 2.000 γλωσσών) και στην 9η σειρά με 180 εκατομμύρια ανθρώπων, αν λάβουμε υπόψη όσους χρησιμοποιούν τη γαλλική ως δεύτερη γλώσσα.

          Ο αριθμός των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα ή σπουδάζουν στη γαλλική γλώσσα στο εξωτερικό, υπολογίζεται σε 82,5 εκατομμύρια, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των διδασκόντων εκτιμάται σε 900.000. Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι «είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα» ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Πηγές

http://europedirect.eliamep.gr

https://www.larissanet.gr

Ζ. Σηφογιαννάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης