Στοματική υγεία για μια καλύτερη ζωή

          Η 20ή Μαρτίου έχει οριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγιεινής». Μολονότι, όμως, οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε ότι η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν θετικά στην υγεία μας, δε φαίνεται να αντιλαμβανόμαστε ότι και ένα υγιές στοματικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό γι΄αυτήν. Έτσι, στις μέρες μας, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα πλήττει το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό, σε συνδυασμό και με τις νόσους του περιοδοντίου, έχει σαν αποτέλεσμα το 30% -περίπου- των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών να μην έχουν τα δικά τους δόντια, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

          Το στόμα μας είναι ένα περίπλοκο «οικοσύστημα». Η μέση υγιής στοματική κοιλότητα περιέχει περίπου 800 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, με κάθε δόντι να «φιλοξενεί» περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βακτήρια!!! Όταν η στοματική μας χλωρίδα είναι ισορροπημένη, το σώμα μας έχει ένα δυνατό φυσικό αμυντικό σύστημα, που αποτρέπει την επέκταση μιας στοματικής ασθένειας. Όταν, όμως, δεν υπάρχει ισορροπία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο, γεγονός που κάνει τον οργανισμό μας πιο ευαίσθητο σε επιπλοκές στοματικής υγείας.

          Οι πιο κοινές στοματικές παθήσεις είναι η οδοντική τερηδόνα, που εμφανίζεται, όταν τα μικρόβια (βακτήρια) συσσωρεύονται στο στόμα μας και καταλήγουν στη δημιουργία πλάκας. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη (τη σκληρή ουσία) των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Παράλληλα, ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων), που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην τερηδόνα είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζάχαρη και η κακή στοματική υγιεινή.

          Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με έντονο πόνο, παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και στον ύπνο, ελλιπή αριθμό δοντιών (λόγω εξαγωγών) κ.λπ. Όλες αυτές οι καταστάσεις που δημιουργούν οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν και την καθημερινότητά μας αλλά και τη φυσική και πνευματική μας κατάσταση, καθώς και την κοινωνική μας ζωή. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι οι στοματικές παθήσεις σχετίζονται με ασθένειες, όπως διαβήτη, εμφράγματα και αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, έχει εντοπιστεί συσχετισμός ανάμεσα στις στοματικές παθήσεις και τις πρόωρες γεννήσεις βρεφών, όπως και το ότι οι στοματικές παθήσεις μιας εγκύου μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος του νεογνού.

          Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής, λοιπόν, είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων από τον ελλιπή καθαρισμό από τις τροφές, που προκαλούν τη μικροβιακή οδοντική πλάκα. Έχει αποδειχθεί ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Ένα υγιές στόμα μάς επιτρέπει να μιλάμε, να χαμογελάμε, να μυρίζουμε, να γευόμαστε, να ακουμπάμε, να μασάμε, να καταπίνουμε και να μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας με αυτοπεποίθηση, χωρίς να βιώνουμε πόνο, δυσφορία ή νοσηρότητα. Η στοματική μας υγεία είναι ανεξάρτητη από την ηλικία μας και είναι θεμελιώδης για τη γενική υγεία και την ευεξία μας.

Πηγές

https://www.klironomou.gr

https://www.hygeia.gr

https://www.moh.gov.gr

https://www.kiath.gr

https://www.venizeleio.gr

https://www.pharm24.gr

https://publications.gov.cy

Μ. Τζούλη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης