Ύπνος, αϋπνία και όνειρα …

            Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική και επαναλαμβανόμενη κατάσταση, κατά την οποία το σώμα και ο εγκέφαλος του ανθρώπου επανορθώνονται και αποτοξινώνονται. Με πιο επιστημονικούς όρους, ο «ύπνος είναι μια κατάσταση περιορισμένης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, όπου αναστέλλονται οι αισθητικές μας λειτουργίες και η εκούσια κίνηση των μυών».

            Το πόσο πρέπει να κοιμάται ένα άτομο σχετίζεται τόσο με την ηλικία, όσο και με το ίδιο το άτομο. Γενικά, όμως, ο ύπνος θεωρείται επαρκής, όταν δεν υπάρχει υπνηλία ούτε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει  πως ο ύπνος, διάρκειας έξι με επτά ώρες καθημερινά, συνδέεται με τη μακροζωία και την καρδιακή υγεία του ανθρώπου, μολονότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη σχέση. Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές κι άλλα προβλήματα, όπως υπνοβασία, αϋπνία, ναρκοληψία κ.ά.

          Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνά πολύ εύκολα και μετά δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί. Μολονότι πρόκειται για εγκεφαλική λειτουργία, υπάρχουν και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν την αϋπνία. Η χρόνια αϋπνία οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως: αλλαγές του περιβάλλοντος, ακατάλληλες συμπεριφορές, αλλαγές στις ώρες εργασίας, παθήσεις και φάρμακα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους και δεν ξεκουράζονται, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της ημέρας να παρουσιάζουν κόπωση, υπνηλία, εκνευρισμό, θλίψη και μειωμένη λειτουργικότητα. Κάποιες βασικές συμβουλές για αποφυγή της αϋπνίας είναι: σταθερό ωράριο ύπνου, περιορισμός των αλκοολούχων και καφεϊνούχων ποτών και τακτική άσκηση πριν από τον ύπνο.

         Τέλος, όνειρα είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών και συναισθημάτων που, ενδεχομένως, δημιουργούν μια «παράλογη ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική σειρά  της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται κι έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την ιστορία όπως αυτός θέλει.

Πηγές

www.wikipedia.org

https://www.hygeia.gr

www.mitera,gr

www.larocheposay.gr

Ι. Τουρνής

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης