Δραγατσάνι

          Το Δραγατσάνι είναι πόλη της Ρουμανίας, όπου στις 19 Ιουνίου του 1821 έλαβε χώρα η περίφημη «Μάχη του Δραγατσανίου» ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα πρώτα ελληνικά τμήματα κατευθύνθηκαν προς το Δραγατσάνι στις 15 Ιουνίου 1821 με άσχημες καιρικές συνθήκες και έφτασαν στην περιοχή στις 18 Ιουνίου. Οι Έλληνες κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στους πρόποδες των γύρω βουνών, ενώ ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων του Δραγατσανίου Καρά Φεϊζ, για να αντιμετωπίσει τα ελληνικά τμήματα, άρχισε να κατασκευάζει οχυρώματα και συγχρόνως να πυρπολεί τμήμα του χωριού.

          Στις 19 Ιουνίου 1821 και όσο ο Υψηλάντης συσκεπτόταν με τον Γεωργάκη Ολύμπιο, ο χιλίαρχος Βασίλειος Καραβίας επιτέθηκε με 800 ιππείς εναντίον της μονής Σερμπανεστίου, όπου είχαν οχυρωθεί οθωμανικές δυνάμεις, μολονότι είχε διαταχθεί να μην κάνει καμία κίνηση πριν τις 20 Ιουνίου. Δυστυχώς η επίθεση απέτυχε και πολλοί από τους ιππείς εγκατέλειψαν τoν αγώνα και κατέφυγαν στο γειτονικό δάσος. Ο Νικόλαος Υψηλάντης, επικεφαλής του Ιερού Λόχου, έσπευσε προς βοήθεια με 375 αξιωματικούς και οπλίτες. Ο Καραβίας, όμως, αποχώρησε και οι Ιερολοχίτες αναγκάστηκαν να πολεμούν μόνοι τους χωρίς την υποστήριξη ιππικού, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση από το τουρκικό ιππικό και να υποστούν σοβαρές απώλειες. Ο σημαιοφόρος του λόχου, 25 αξιωματικοί και 180 στρατιώτες έπεσαν νεκροί, ενώ 37 Ιερολοχίτες αιχμαλωτίστηκαν. Την κρίσιμη στιγμή της μάχης έφτασε ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο οποίος διέσωσε τους 136 εναπομείναντες, μεταξύ των οποίων τον Νικόλαο Υψηλάντη και τον υπασπιστή του Ιερού Λόχου Αθανάσιο Τσακάλωφ.

         Η καταστροφή στο Δραγατσάνι ήταν η αρχή του τέλους για την επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Οι εθελοντές λιποτάχτησαν, ο στρατός του Υψηλάντη διαλύθηκε και ο ίδιος κατέφυγε στο Ρίμνικο, όπου στις 20 Ιουνίου 1821 συνέταξε την τελευταία διαταγή του, με την οποία στιγμάτισε την προδοσία του πολιτικού και στρατιωτικού του επιτελείου και εξήρε την αυτοθυσία του Ιερού Λόχου. Η μάχη του Δραγατσανίου αποτέλεσε, όμως,  και το ουσιαστικό τέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Τσακάλωφ κατέβηκε στη Ρούμελη προκειμένου να βοηθήσει την επανάσταση, που είχε ξεσπάσει, ο Υψηλάντης συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αυστρία, όπου κατέφυγε με τα εναπομείναντα στρατεύματα, ενώ ο Ολύμπιος ανατινάχτηκε μαζί με τους άντρες του και δυνάμεις του εχθρού στη μονή Σέκου της Μολδαβίας, όπου είχε αποκλειστεί από τα Οθωμανικά στρατεύματα.

Πηγές

https://el.wikipedia.org

https://cognoscoteam.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης