Μνήμες από το Ολοκαύτωμα

 

Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου

          Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς (27 Ιανουαρίου 1945 – 27 Ιανουαρίου 2021). Την ημέρα εκείνη τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία. Ο ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την ίδια ημέρα Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, μιας και το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για εκατομμύρια ανθρώπους, Εβραίους και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο, ενώ αρχικά προοριζόταν να γίνει στρατόπεδο εργασίας για αιχμαλώτους πολέμου και φυλακισμένους των SS, άλλαξε λειτουργία μετά από λίγους μόνο μήνες. Από την άνοιξη του 1942 άρχισαν οι δολοφονίες (με τη χρήση αερίου) Σοβιετικών πολιτικών, ανίκανων για εργασία φυλακισμένων αλλά και μητέρων και παιδιών που, κατά την κρίση των γιατρών του στρατοπέδου, δεν μπορούσαν να εργαστούν. Από τον Ιούλιο του 1942 η πλειονότητα των Εβραίων που έφταναν στο στρατόπεδο θανατώνονταν αμέσως. Η ικανότητά τους για εργασία δεν είχε πλέον ιδιαίτερη σημασία, αφού το Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου είχε μετατραπεί από στρατόπεδο εργασίας σε στρατόπεδο εξόντωσης.

Οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

          Περίπου 50.000 γηγενείς Έλληνες Εβραίοι της ομώνυμης παροικίας της πόλης οδηγήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1943 με δεκαεννιά «σιδηροδρομικές αποστολές θανάτου» στα κρεματόρια. Λιγότεροι από 2.000 εξ αυτών κατάφεραν να επιβιώσουν και, μεταπολεμικά, να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην πατρίδα τους και σε ό,τι είχε απομείνει πίσω. Παρ’ όλα αυτά, η επανένταξή τους στην κοινωνία ήταν τουλάχιστον κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια πολύ δύσκολη, αφού οι περιουσίες τους καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν, σπίτια και καταστήματα είχαν αλλάξει χέρια και οι οικογένειες και οι φίλοι τους είχαν εξοντωθεί από τις ναζιστικές δυνάμεις.

           Με αφορμή, λοιπόν, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διέπραξε ο φασισμός εναντίον της ανθρωπότητας, ενώ παράλληλα θα πρέπει σαν πολίτες να αντιμετωπίζουμε και να καταπνίγουμε κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού και φυλετικής διάκρισης στην εποχή μας.

Ι. Τουρνής

Πηγή

https://el.wikipedia.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης