Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Όταν η θέληση γίνεται «πρωταθλητής»

Έργο της μαθήτριας του Α3, Μαριρέας Ντάφλου
Έργο της μαθήτριας του Α3, Μαριρέας Ντάφλου

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Δεν είναι μια ημέρα «γιορτής», αλλά μια ημέρα υπενθύμισης. Υπενθύμισης ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ότι η κοινωνία μας οφείλει να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς.

Το πραγματικό στοίχημα, όμως, δεν είναι απλώς να μιλάμε για τα εμπόδια, αλλά να βλέπουμε πώς αυτά ξεπερνιούνται μέσα από τον αθλητισμό, τη δημιουργία και τη δύναμη της ψυχής.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας ανέλαβαν δράση, προετοιμάζοντας ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους είχαν την τιμή να συνομιλήσουν με έναν άνθρωπο που αποδεικνύει καθημερινά ότι τα όρια υπάρχουν μόνο για να τα ξεπερνάμε: τον Πρωταθλητή Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία “Τριπτόλεμος”, κ. Χρήστο Στάμου.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης αποτυπώθηκε σε ένα ξεχωριστό Vodcast/Podcast. Μέσα από τη συζήτηση ο κ. Στάμου μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και τη χαρά της νίκης και της συμμετοχής.

Το βίντεο πλαισιώνεται εικαστικά  και από πρωτότυπες αφίσες που δημιούργησαν μαθητές του σχολείου, στέλνοντας τα δικά τους ηχηρά μηνύματα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Σας καλούμε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να παρακολουθήσετε/ακούσετε στα links που ακολουθούν τη συνέντευξη στο κανάλι του σχολείου μας στο YouTube και στο HubHopper. Ας γίνει αυτή η συνέντευξη η αφορμή για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

 Vodcast – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Podcast – HubHopper: Συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Στάμου

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Στάμου για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Πινγκ-πονγκ σε αμαξίδιο

Στις 3 Δεκεμβρίου  στρέφουμε το βλέμμα μας στον Άνθρωπο και στις ικανότητές του. Είναι η μέρα που μας καλεί να δούμε πέρα από τις ετικέτες, να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα και να χτίσουμε γέφυρες αποδοχής και αλληλοσεβασμού. Η αναπηρία δεν καθορίζει τον άνθρωπο. Η στάση μας απέναντι σε αυτήν, όμως, καθορίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας.

Τη συνέντευξη- συζήτηση με τον κ. Χρήστο Στάμου επιμελήθηκαν

                                ο μαθητής του Γ3 Σπύρος Πελέκας

και η εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας Βασιλεία Χατζηαντωνίου

Το πλαίσιο της συζήτησης καθορίστηκε με βάση ερωτηματολόγια που συνέταξαν οι μαθητές/-τριες

Σπύρος Πελέκας (Γ3), Μαρία Ρήγα (Β3), Αθηνά Στάθη (Β3) και Δανάη Χατζηδημητρίου (Β3)

Αφίσες φιλοτέχνησαν οι μαθητές/-τριες:

Μαριρέα Ντάφλου (Α3), Κωνσταντίνα Οικονομίδου (Α3), Αντωνία Παπαβασιλείου (Α3),

 Άννα – Μαρία Τέγου (Α4), Βαγγέλης Ρήττας (Β2)

Έργο της μαθήτριας του Α3 Κωνσταντίνας Οικονομίδου

                     Έργο της μαθήτριας του Α3                               Κωνσταντίνας Οικονομίδου

Έργο της μαθήτριας του Α3 Κωνσταντίνας Οικονομίδου

                    Έργο της μαθήτριας του Α3                          Κωνσταντίνας Οικονομίδου

 Έργο της μαθήτριας του Α3 Αντωνίας Παπαβασιλείου

                     Έργο της μαθήτριας του Α3                              Αντωνίας Παπαβασιλείου

Έργο της μαθήτριας του Α4 Άννας - Μαρίας Τέγου

                 Έργο της μαθήτριας του Α4                           Άννας – Μαρίας Τέγου

Έργο του μαθητή του Β2 Βαγγέλη Ρήττα

Έργο του μαθητή του Β2 Βαγγέλη Ρήττα

Επιμέλεια podcast/vodcast: Γεωργία Σιαμπαλιώτη

Επιμέλεια οπτικού υλικού: Ευαγγελία Σωτηροπούλου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ 2025-1

1764658685529