Μια σπουδαία διάκριση για το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας: Βράβευση στο Υπουργείο Παιδείας

1769711162731

Από τον μαθητή του Γ4, Παναγιώτη Χρονά

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας έζησε μια ξεχωριστή στιγμή αναγνώρισης. Σε μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών (European Language Label) από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η διάκριση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς  της καθηγήτριας Γερμανικών του σχολείου μας, κ. Έλενας Πόγκα, η οποία και βραβεύτηκε για το παιδαγωγικό της έργο, και ταυτόχρονα αποτελεί επιβράβευση της ενεργού συμμετοχής του σχολείου μας στα προγράμματα ERASMUS+, αναγνωρίζοντας την καινοτομία, την ποιότητα και τον παιδαγωγικό αντίκτυπο του έργου των καθηγητών μας στα προγράμματα αυτά.

Βράβευση - Γενική

Με κεντρικό άξονα το σύνθημα «Οι γλώσσες: το κλειδί για τη γνώση και τη συνεργασία, τη συμπερίληψη και την ανοχή», η καθηγήτριά μας αξιοποίησε τη γλωσσική εκπαίδευση ως ένα σύγχρονο και βιωματικό «όχημα» επικοινωνίας. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, εμείς οι μαθητές συμμετείχαμε ενεργά, μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε, αναπτύσσοντας όχι μόνο γλωσσικές, αλλά και κοινωνικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες.

Η υποδοχή στο Υπουργείο ήταν ιδιαίτερα θερμή, με αναμνηστικά δώρα από το ΙΚΥ και έναν πλούσιο μπουφέ που μας περίμενε στο τέλος της εκδήλωσης. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, ενώ η Πρόεδρος του ΙΚΥ κ. Βασιλική Κιντή αναφέρθηκε στον ρόλο του ΙΚΥ ως Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.

Αφεντάκη

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας και του Ευρωπαϊκού Σήματος Γλωσσών από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών του ΙΚΥ,  κ. Παρασκευή Αφεντάκη, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων.

Βραβευθέντα σχολεία – ΕΙΤΑ 2025:

  • Το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

  • Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας

  • Το 2ο Ε.Κ. Κοζάνης

  • Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νιγρίτας

  • Το Γενικό Λύκειο Βυτίνας

  • Και τέλος, για το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, το Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας Ιωαννίνων καθώς και το σχολείο μας,  το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που το European Language Label απονέμεται στο σχολείο μας. Κάθε φορά συμμετέχουν διαφορετικοί μαθητές, οι οποίοι όμως σταθερά εμπνέονται από το όραμα και τη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΗΜΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η παρουσία της σχολικής μας χορωδίας. Υπό την καθοδήγηση της μουσικού μας, κ. Δήμητρας Φλούδα, οι συμμαθητές μας «έντυσαν» τη βράβευση με χριστουγεννιάτικες και ευρωπαϊκές νότες, τραγουδώντας σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η μουσική και οι γλώσσες ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Χορωδία

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και η Υποδιευθύντρια του σχολείου μας, κ. Λεμονιά Γολικίδου, καθώς και αντιπροσωπευτική ομάδα μαθητών και μαθητριών από όλες τις τάξεις.

1769711162763

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις εμπειρίες από τις μετακινήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS, επιβεβαιώνοντας ότι οι εμπειρίες αυτές μας αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Συζήτηση

1769711162745

Αυτή η διάκριση αποτελεί τιμή για ολόκληρη τη σχολική μας κοινότητα και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην Ευρώπη, τη γνώση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

1769711360490

1769711360526

1769711360541