Όμορφοι ξεχασμένοι τόποι…

αιμιλιανός γρεβενών

Γεια σας! Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάποια ξεχασμένα χωριά στην Ελλάδα. Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν και άλλα μέρη, εκτός από τα γνωστά, για να περάσετε ευχάριστα στις διακοπές; Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ για να σας προτείνουμε ωραίες εξορμήσεις. Για να δούμε λοιπόν τι έχουν να μας προτείνουν δυο καλές φίλες, η Μαρία και η Κατερίνα:

-Γεια σου Μαρία!

-Γεια σου Κατερίνα!

- Λοιπόν άκου σήμερα έψαχνα κάτι στο Google και μου έβγαλε ένα όνομα Αιμιλιανός Γρεβενών το πάτησα. Αρχικά μου έβγαλε ένα παπά και διάβασα πως τον σκότωσαν οι  Τούρκοι κάτι τέτοιο.Έπειτα αφού διάβασα τι έλεγε βγήκε και μου έβγαλε στο facebook ένα χωριό πανέμορφο !!!!! Που ονομαζόταν Αιμιλιανός Γρεβενών.

-Καλέ αυτό είναι το χωριό μου

-Σοβαρά!!

-Ναι!

-Για πες μου και άλλα πράγματα για αυτό το μέρος!

-Αρχικά βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών και ακριβέστερα στα σύνορα Ιωαννίνων -Τρικάλων -Γρεβενών. Είναι χτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου και σε υψόμετρο 850 μέτρων. Το όνομα του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν Γκριντάδες.

-Ουαου είναι τέ-λει-α!

-Θες να σου δείξω το ηλιοβασίλεμα;

-Ναιιι!!

 

-Είναι πράγματι πανέμορφο!!!!

-Να σε πω με αυτόν τον παπά πώς τον σκότωσαν?

Λοιπόν,τον Δεσπότη Αιμιλιανό τον σκότωσαν το 1911 Τούρκοι και Βούλγαροι καθώς κατευθύνονταν από το Σνίχοβο προς τους Γκριντάδες. Αφού έστησαν ενέδρα, τον κατακρεούργησαν μαζί με την ακολουθία του στην θέση “Μύλος του Θοδωρή”  που σήμερα ονομάζεται “Γκλιμάτειο”, ανάμεσα στα χωριά Σνίχοβο και Γκριντάδες. Εκεί σήμερα βρίσκεται κενοτάφιο και εκκλησία στο όνομα του Αγίου Δεσπότη. Ο Δεσπότης είχε αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση στο νομό και με όποιον τρόπο μπορούσε βοηθούσε τον Ελληνικό πληθυσμό. Ερχόταν συνεχώς σε αντίθεση με τον Μπεκίρ- Αγά που είχε την έδρα του στα Γρεβενά και δεν άφηνε Έλληνα να δικαστεί από το δικαστήριο. Οι Τούρκοι ήθελαν τον θάνατο του Δεσπότη, γιατί  ο διάκος μαζί με έναν αγροφύλακα μεσολάβησαν να έρθουν τα όπλα από την Θεσσαλία με κρυμμένα μέσα σε γυάλλικες με άχυρο στα Γρεβενά και μέσω του παπά Αιμιλιανού να τα διαθέσουν για την ενίσχυση του αγώνα. Το χωριό μετά που σκότωσαν τον Δεσπότη, μετονομάστηκε σε Αιμιλιανός προς τιμή του!

-Πω πω πω, το καλοκαίρι θέλω να έρθω!!

-Εννοείται όποτε θες…

-Πρέπει να φύγω τώρα, τα λέμε αύριο!

-Καλό απόγευμα!!

Το χωριό Αιμιλιανός είναι ένα από τα πολλά πανέμορφα αλλά άγνωστα χωριά της χώρας. Αξίζει να το επισκεφθείτε!

 Μαρία – Νίκη Α.

Top