« Καράβι… ένα συμβολικό έθιμο»

Η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου. Έτσι και εγώ εμπνεύστηκα να ετοιμάσω ένα άρθρο για το ελληνικό έθιμο του «στολισμένου καραβιού» για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

Αυτό το παραδοσιακό έθιμο ξεκίνησε στα παλαιά χρόνια, καθώς τα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων κατασκεύαζαν ξύλινα καράβια εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των συγγενών τους. Επιπλέον, τα συναντούσαμε σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.

Το 1833 στολίστηκε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα του Ναυπλίου από τον Όθωνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 συζητήθηκε στη χώρα μας το θέμα της κατάργησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και της αντικατάστασης του με το καράβι. Όμως, υπήρχαν πολλές διαφωνίες και αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.

Το καράβι συμβολίζει την καινούρια κατεύθυνση του ανθρώπου μετά τη γέννηση του Χριστού. Ωστόσο, συνδυάζεται με αποχωρισμούς οικογενειών και μη ευχάριστες αναμνήσεις των ναυτών. Γι’ αυτό και δεν επικράτησε ως σύμβολο εορτών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Παρ΄ όλα αυτά στις ημέρες μας πολλοί Δήμοι υπενθυμίζουν στους πολίτες τους τον παραδοσιακό τρόπο συμβολισμού των Χριστουγέννων γεμίζοντας τις πλατείες με φωτεινά στολισμένα καραβάκια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης