Χριστουγεννιάτικη Ιστορία . Ένα βιβλίο που κινεί τα συναισθήματα

H << Χριστουγεννιάτικη Ιστορία >> του Τσαρλς Ντίκενς είναι ένα έργο, το οποίο μιλάει για τον άδικο κόσμο μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, υλικά και πνευματικά. Επιπλέον δείχνει την μεταστροφή του ανθρώπου από έναν αγενή και μίζερο σε έναν καλόκαρδο και ανοιχτό άτομο. Βέβαια αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει με την θέληση του ατόμου, αλλιώς δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Αυτή η νουβέλα, πρώτα δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1843. Αν και στην αρχή δεν είχε μεγάλη επιτυχία τα επόμενα χρόνια προοριζότανε να σπάσει τα κρατικά, μα και παγκόσμια ταμεία.

Οι χαρακτήρες του έργου αντιπροσωπεύουνε την πλούσια πλευρά, με τον Εμπενίζερ Σκρούτζ, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας και τον συνέταιρο του Τζέικομπ Μάρλει. Από την φτωχική και ταλαιπωρημένη πλευρά τον μικρό άρρωστο Τίμι και τον Μπόμπ Κράχιτ που αντιπροσωπεύει την αδικία στον χώρο της εργασίας τότε με χαμηλό μισθό και μακρές ώρες εργασίας.

Αρχίζοντας την ιστορία ο μίζερος Εμπενίζερ Σκρουτζ ξεκινάει κατσουφιασμένος την ημέρα του, όπως και συνηθίζει, και ακυρώνει να έρθει στο οικογενειακό δείπνο που προσκαλέστηκε από τον ανιψιό του Φρεντ. Δίνει μόνο μια ημέρα ρεπό στον υπάλληλο του Μπομπ που κακοπληρώνεται από αυτόν και ακυρώνει να δώσει χρήματα για φιλανθρωπία αφότου τρεις άντρες του κάνουν την προσφορά.

Την ερχόμενη νύχτα θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα τον Χριστουγέννων. Παρελθοντικό, τωρινό και ερχόμενο. Καθώς και ο αγαπημένος του νεκρός συνάδελφος Τζεικομπ ο οποίος τυλιγμένος από αλυσίδες και ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο εκείνος κατασκεύασε με δυστυχία και κακία κατά τη διάρκεια της ζωής του, τον προειδοποιεί για τον ερχομών τον πνευμάτων.

Τα Πνεύματα θα τον μεταφέρουν στις χρονικές στιγμές που τους αντιστοιχούν και θα του παρουσιάσουν την παρελθοντική του κακία μα και τα χυδαία και άσχημα συμβάντα που θα έλθουν. Αυτά είναι ο θάνατος του μικρού Τίμι λόγω της αρρώστιας του και μάλιστα ο δικός του θάνατος και η μάλλον άδεια κηδεία του.

Τέλος όμως ο Σκρουτζ παίρνει τα πράματα στα χέρια του και αποφασίζει να αλλάξει. Μεταφέρετε πίσω από αυτήν την φρικιαστική νύχτα και κατευθείαν βγαίνει με χαμόγελο έξω από το σπίτι του. Κάνει μεγάλη δωρεά στην φιλανθρωπία που χθες ακύρωσε, στέλνει ανώνυμα μια γαλοπούλα στο σπίτι του υπαλλήλου του για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το απόγευμα τρώει με τον ανιψιό του Φρεντ στο τραπέζι που προσκαλέστηκε. Την επόμενη ημέρα αυξάνει τον μισθό του Μπομπ και όσο ο καιρός περνάει γίνεται μια πατρική φιγούρα για τον Τίμι.

Συμπεραίνοντας αυτή η ιστορία τονώνει το πνεύμα των Χριστουγέννων και ζεσταίνει την καρδιά του κόσμου. Μας δείχνει ως μπορούμε να αλλάξουμε στάση προς την ζωή, άμα εμείς προσπαθήσουμε και έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα. Αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο αξίζει να αναγνωστεί από όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα την καταγωγή, καθώς εκτός από ένα βιβλίο το οποίο έχει χριστιανικό περιεχόμενο και πατάει σε στοιχεία από την βίβλο για να διαχωρίσει τις συμπεριφορές έχει ένα βαθύτερο νόημα για την αλληλοβοήθεια.

Ebenizer Skroutz

Ebenizer Skroutz

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης