Η ιστορία πίσω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

shutterstock_1532978732-1

Αναρωτήθηκες γιατί, και από πότε άρχισε αυτός ο στολισμός του δέντρου; Σε ποια χώρα ξεκίνησε, ποιος ήταν ο πρώτος που το στόλισε και με τι στολιζόταν;

Αρχικά, η επικρατούσα άποψη είναι ότι το δέντρο των Χριστουγέννων -το έλατο- είναι ξένο έθιμο, το οποίο διαδόθηκε κι επικράτησε στην Ελλάδα σχετικά πρόσφατα.

Πράγματι, το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα το 1539. Επίσης, τα στολίδια εκείνου του δέντρου εκείνη την εποχή, ήταν συσκευασμένα φαγητά , είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη. Επιπλέον, ο πρώτος που στόλισε δέντρο, ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Γερμανός ιερομόναχος, καθηγητής και θεολόγος.

Στην Ελλάδα όμως, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε με τον ερχομό του Βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο κι ύστερα στην Αθήνα, το 1833 δηλαδή. Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός τότε, ο οποίος ήταν με καρπούς δέντρων, έχει τις ρίζες του από τους Βυζαντινούς χρόνους και την Αρχαία Ελλάδα.

Άλλωστε, η χρήση αυτή των πράσινων φυτών, είναι συμβολική. Οι πράσινοι βλαστοί συμβόλιζαν την αναβλάστηση και το ξεκίνημα μιας καινούργιας ζωής, την ελπίδα και ζωογόνηση του σπιτιού μέσα στην νέκρα του χειμώνα. Ακόμα, οι εκκλησίες στολίζονταν στις γιορτές με δάφνες, μυρτιές, λεμονιές και φοινικόκλαδα, οι οποίοι σαν πυλώνες, στεφάνωναν τις θύρες τους. Άλλωστε και στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στο Βυζάντιο, υπήρχαν στο επιστύλιο του τέμπλου, μεταλλικά δένδρα σε σχήμα κώνου τα οποία είχαν φώτα. Αυτό κρατούσε για όλη την διάρκεια του Δωδεκαημέρου. Επιπλέον, αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο, αποτελεί το στολισμένο καραβάκι το οποίο συναντάται στην Μικρά Ασία και στα νησιά.

Όλα αυτά λοιπόν, μας μαρτυρούν, στο πέρασμα των αιώνων, ότι εν τέλει, το έθιμο του δέντρου των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο γερμανικό, αφού υπήρχε και στην Αρχαία Ελλάδα. Τέλος, βλέπουμε πως εξελίχτηκε το έθιμο από τον 14ο αιώνα ως τις μέρες μας και από τα συσκευασμένα φαγητά και τα είδη ρουχισμού, φτάσαμε στα διακοσμητικά αντικείμενα, με κορδέλες και φωτάκια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης