Τα Οικονομικά των Χριστουγέννων

Όπως όλοι ξέρουμε, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή η οποία γιορτάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητάς της, επηρεάζει τομείς ανεξάρτητους από την θρησκεία και τις γιορτές. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι τα οικονομικά. Όμως η επιρροή αυτή δεν είναι μικρή. Αντιθέτως είναι πολύ μεγάλη και αφορά όλο τον κόσμο.

 

Καταρχάς, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παγκοσμίως, κάνοντας την ζήτηση για προϊόντα γιγαντιαία. Έτσι, τεράστιες εταιρίες από όλο τον κόσμο αρχίζουν να παράγουν μεγάλα ποσότητες προϊόντων, ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν, να διαφημιστούν και να ανταγωνιστούν με τις άλλες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η οικονομία ωθείται αφάνταστα κατά την διάρκεια της σεζόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση στην παραγωγή χρειάζεται περισσότερους εργάτες, χώρο αποθήκευσης και προμήθειες. Αλλά, οι εργάτες, ο χώρος και οι προμήθιες δεν χρειάζονται όλο το υπόλοιπο του χρόνου, και έτσι δημιουργούνται πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Το θέμα, όμως, είναι ότι, εάν αυτά χρησιμοποιούνταν τον υπόλοιπο χρόνο, οι φυσικοί πόροι μας θα αξιοποιούνταν πολύ πιο αποτελεσματικά, κάτι που θα ήταν ιδανικό για την οικονομία. Επιπλέον, τα οικονομικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τα απόβλητα αυτά, μπορούν να αποδειχτούν καταστροφικά καθώς οι περιβαλλοντικές συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες.

Δεύτερον, τα Χριστούγεννα είναι πολύ ωφέλιμα για μικρά μαγαζιά. Δηλαδή, μικρές επιχειρήσεις όχι μόνο, πολλές φορές, βγάζουν τεράστια κέρδη τα Χριστούγεννα αλλά βασίζονται πάνω τους. Μάλιστα, μια έρευνα το 2019 στο New Jersey έδειξε ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις βγάζουν το 20-27% των εισοδημάτων τους τα Χριστούγεννα, σε σύγκριση με το 1999 στο οποίο έβγαζαν το 38% των εισοδημάτων τους. Αυτό, σημαίνει ότι χωρίς τις γιορτές αυτές, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα είχαν ένα σημαντικά μικρότερο εισόδημα. Επίσης, η ίδια έρευνα βρήκε ότι δεν επηρεάζονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της μικρό-μεσαίας τάξης. Συγκεκριμένα, βρήκε ότι οι περισσότεροι ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, 968 σε στολισμούς, δώρα και φαγητά. Όμως, έτσι προκύπτει κάτι αρνητικό, καθώς κάποιοι από αυτούς δεν έχουν την οικονομική άνεση να χαλάσουν ένα τέτοιο ποσό και αναγκάζονται να δανειστούν, με αποτέλεσμα να μπούν σε χρέη.

 

Τελειώνοντας, η εορταστική σεζόν επηρεάζει και το χρηματιστήριο με έναν περίεργο τρόπο. Πρώτον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το χρηματιστήριο δουλεύει με ασυνήθιστους τρόπους. Ένας απ’ αυτούς είναι η ανωμαλία των «ημερολογιακών επιδράσεων». Αυτές οι επιδράσεις προκύπτουν από γιορτές και παρόμοιες περιόδους. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πέφτει στην κατηγορία των ημερολογιακών επιδράσεων και ονομάζεται ’’The Santa Claus Rally’’. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αγοράζει περισσότερο, εταιρίες παράγουν και εισπράττουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι αξίες διαφόρων μετοχών. Αυτή η αλλαγή, συνήθως είναι ανοδική και κερδοφόρα για τις πολυεθνικές. Αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα ακριβή αίτια, τα δυο κυρία είναι η ημερολογιακή θέση των Χριστουγέννων και το γεγονός ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές του χρηματιστηρίου φεύγουν για διακοπές, αφήνοντας τις μικρότερες επιχειρήσεις να επηρεάζουν τις γενικές τιμές.

 

Συμπεραίνοντας, τα Χριστούγεννα είναι μια σημαντική περίοδος για την παγκόσμια οικονομία και για τις μικρότερες τάξεις. Αλλά, εκτός από την οικονομική οπτική γωνία, τα Χριστούγεννα είναι χρόνος γιορτής και διασκέδασης που όλοι θα έπρεπε να χαρούμε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης