Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν μια περιορισμένη πνευματικά προσωπικότητα και αναγκάζονταν να κινείται σ΄έναν μικρό κύκλο δραστηριότητων. Η ζωή της κυρίως περιοριζόταν στον γυναικωνίτη και αφορούσε το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών.
Είχε πολύ χαμηλή κοινωνική θέση και ήταν αποκλεισμένη από τη δημόσια ζωή. Έπρεπε να είναι πάντα κάτω από την κηδεμονία ενός άνδρα, όπως του πατέρα, του συζύγου, του μεγαλύτερου γιού σε περίπτωση που είχε πεθάνει ο σύζυγος.
Όμως η ζωή για τις γυναίκες σε κάποιες πόλεις, σαν την Γόρτυνα και τη Σπάρτη ήταν διαφορετική, καθώς η Πολιτεία αναγνώριζε τα δικαιώματα των γυναικών και επέτρεπε σ΄αυτές να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες. Όμως στις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας η ζωή για τις γυναίκες ήταν ίδια μ΄αυτήν στην Αθήνα.
Ωστόσο η ομορφιά και η εμφάνιση έπαιζαν μεγάλο ρόλο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από τα αρχαιολογικά ευρήματα και από διάφορες πηγές. Η αρχαία Ελληνίδα συνήθιζε να φοράει πέπλο και χιτώνα. Ο πέπλος φοριόταν συχνά πάνω από το χιτώνα και έτσι ο χιτώνας κρυβόταν από αυτόν. Συνήθως οι χιτώνες ήταν φτιαγμένοι από βαμβάκι ή από λινάρι. Ο πέπλος ήταν κατασκευασμένος από πιο βαρύ ύφασμα, συνήθως ήταν μάλλινος. Όταν είχε κρύο οι γυναίκες φορούσαν έναν μανδύα πάνω από το χιτώνα, το ιμάτιον. Τα ενδύματα είχαν διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και περιλάμβαναν κυρίως μαύρο και άσπρο, αλλά και μπλέ και ερυθρό. Επίσης οι γυναίκες φορούσαν και σανδάλια που ήταν κατασκευασμένα από δέρμα. Ολοκλήρωναν την εμφάνισή τους με διάφορα κοσμήματα όπως σκουλαρίκια, βραχιόλια και περιδέραια.
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ- ΣΥΜΒΟΛΟ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑΣ
Η Καλλιπάτειρα ήταν κόρη του Διαγόρα του Ρόδιου, του διάσημου Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας. Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που αψήφησε της απαγορεύσεις και το άβατο της Ολυμπίας για τις γυναίκες, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τον γιό της τον Πεισίρροδο να αγωνίζεται. Αν κάποια γυναίκα παραβίαζε το άβατο, η τιμωρία ήταν θάνατος. Ο νόμος έλεγε ότι όποια γυναίκα παραβίαζε το νόμο θα κατά κρημνίζονταν από το όρος Τυπαίο. Ο πατέρας και τα τρία αδέλφια της ήταν αθλητές και η Καλλιπάτειρα μεγάλωσε μέσα στο αθλητικό πνεύμα. Όταν έμεινε χήρα ανέλαβε μόνη της την προετοιμασία του γιού της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς λοιπόν αυτή η γυναίκα να μη θέλει να παρακολουθήσει το μονάκριβο γιό της να αγωνίζεται; Αυτό και έκανε! Πήγε μαζί με το γιό της την Ολυμπία μεταμφιεσμένη σε άνδρα προπονητή. Κατάφερε να μπει στο στάδιο τη μέρα του αγώνα για να δει το παιδί της να αγωνίζεται. Όταν ο γιος της στέφθηκε νικητής από τη χαρά της πήδηξε από την εξέδρα για να τον αγκαλιάσει. Κάπου πιάστηκε ο μανδύας της και έτσι αποκαλύφθηκε. Αμέσως την συνέλαβαν. Όμως την ώρα της δίκης οι δικαστές συγκινήθηκαν από την απολογία της και επειδή ανήκε σε μια φημισμένη οικογένεια Ολυμπιονικών αθωώθηκε.
Τσώνης Ηλίας Β3΄