
Η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Το 1987, η Επιτροπή Brundtland των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη βιωσιμότητα ως την «ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες». Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 140 αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο που αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις αναπτυξιακές τους ανάγκες, αλλά με την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η σημερινή ανάπτυξη δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές γενιές.
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν το πλαίσιο για τη βελτίωση της ζωής των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο και τον μετριασμό των επικίνδυνων ανθρωπογενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το 8ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (8ΠΔΠ) επαναλαμβάνει το μακροπρόθεσμο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2050 που είναι να ζούμε καλά, εντός πλανητικών ορίων. Καθορίζει τους στόχους προτεραιότητας για το 2030 και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επίτευξή τους.
Παρά τη σταθερή πρόοδο σε βασικούς τομείς, η ΕΕ βρίσκεται μόνο εν μέρει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το 2030, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η έκθεση καταγράφει την πρόοδο προς τους βασικούς στόχους της Ευρώπης για το περιβάλλον και το κλίμα, με βάση 28 βασικούς δείκτες και τους αντίστοιχους στόχους. Απαιτούνται πιο αποφασιστικά μέτρα για την τόνωση της κυκλικής οικονομίας, την αναστροφή της φθίνουσας τάσης της βιοποικιλότητας και τη μείωση του καταναλωτικού αποτυπώματος της ΕΕ.
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αποτελούν μέρος της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030, που εγκρίθηκε το 2015. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν έκκληση για δράση από όλες τις χώρες — φτωχές, πλούσιες και μεσαίου εισοδήματος — για την προώθηση της ευημερίας προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη. Αναγνωρίζουν ότι ο τερματισμός της φτώχειας πρέπει να συμβαδίζει με στρατηγικές που χτίζουν οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζουν μια σειρά κοινωνικών αναγκών όπως εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία και ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 38 μέλη και συνεργαζόμενες χώρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την αειφορία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στη δράση για το κλίμα, το νερό, την αποχέτευση και την προσιτή και καθαρή ενέργεια. Ο άτλας Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023 της παγκόσμιας τράπεζας παρουσιάζει διαδραστική αφήγηση και οπτικοποιήσεις δεδομένων σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υπογραμμίζει τις τάσεις για επιλεγμένους στόχους σε κάθε στόχο και εισάγει έννοιες σχετικά με τον τρόπο μέτρησης ορισμένων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Κωνσταντίνα Γκορόγια και Κωνσταντίνα Κόντου με τη βοήθεια του καθηγητή τους Κ. Γκαραβέλα