Η επίπτωση της σιωπής στη ζωή μας

Ήταν μια βροχερή και κρύα Τρίτη. Τα τζάμια είχαν θολώσει και τα φώτα τρεμόσβηναν. Η τάξη ήταν αρκετά σκοτεινή, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα όλων μας να βαραίνουν όλο και πιο πολύ. Είχαμε ιστορία και ίσα ίσα που δεν με έπαιρνε ο ύπνος. Κάναμε για την εξέλιξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν το έδειχνα, αλλά με ένοιαζε.

Πάντα οι μεγάλοι δεν με αφήνουν να μιλάω και να παίρνω θέση σε σημαντικές συζητήσεις. «Μιλάς πολύ! Μας κούρασες!…». Ως έφηβος, αυτό που έχω να πω σπανίως θα ακουστεί. Παρ’ όλα αυτά βρήκα το θάρρος να σηκώσω το χέρι μου.

- Βγες έξω! Μου είπε ο καθηγητής χωρίς καμιά προειδοποίηση.

- Μα κύριε, γιατί; Του απάντησα με απορία, νιώθοντας τα μάτια μου να γεμίζουν δάκρυα και τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια μου όσο ο καθηγητής σημείωνε την αποβολή στο απουσιολόγιο. Ήταν η πρώτη μου ωριαία αποβολή!

- Πέρνα έξω, είπα! Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να λες τέτοια πράγματα! Εδώ κάνουμε μάθημα.

- Μα τι έκανα λάθος; Εγώ τη γνώμη μου εξέφρασα, έλεγα στο εαυτό μου.

Προσπαθούσα να καταλάβω τι έκανα λάθος που ενόχλησε τον καθηγητή, ώστε να με βγάλει έξω. Αυτό γινόταν εδώ και πολύ καιρό… Κάθε φορά που πήγαινα να μιλήσω, με έβγαζε έξω. Αυτός ο καθηγητής πίστευε ότι είμαστε πολύ μικροί για να έχουμε τη δική μας άποψη, με αποτέλεσμα να νιώθω πολύ λίγος στα μάτια του.  Ήμουν σαν ένα μηχάνημα που η μόνη του δουλειά ήταν να παίρνει πληροφορίες.

Αυτές οι συμπεριφορές, όμως, οδηγούν τους μαθητές να κλείνονται στον εαυτό τους και να μην εκφράζουν τη γνώμη τους ελεύθερα. Τέτοια βιώματα παρατηρούνται πολύ συχνά στις ζωές όλων μας και δεν πρέπει να σωπαίνουμε, επειδή οι άλλοι μας το επιβάλλουν. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται και μέσα στους κόλπους της οικογένειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κρίση ανάμεσα στα μέλη της, η οποία μπορεί να λυθεί μόνο με τον διάλογο, δηλαδή με τη χρήση της γλώσσας.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, στις μέρες μας η γλώσσα είναι ένα σημαντικό εργαλείο και ένα προνόμιο που όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και καταγωγής μαθαίνουν να τη χρησιμοποιούν σωστά για την κοινωνικοποίησή τους.

Βασίλης Δημητρόπουλος, Ειρήνη Θέμου, Βασιλική Κυραμάριου, Γεωργία Ντάρα, Κωνσταντίνα Παργανά, Μάριος Τζώρτζης, Ιωάννα Τσιάβου 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης