Κορινθιακή γη!

Της Κατερίνας Σάββα (Α1)

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΓΗ: Προϊόντα του τόπου μας

Από την αρχαιότητα χαρακτήριζαν την Κόρινθο ως επίγειο παράδεισο. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του τοπικού παραγωγού θα σας παρουσιάσω τα βασικότερα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια.

Μανάκι: ντόπια ποικιλία ελιάς

Η Κορινθία παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο και ελιές, που θα κάνουν την σαλάτα σας γευστικότατη. Η πιο γνωστή ποικιλία της περιοχής μας είναι το μανάκι, μια ντόπια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται από αρχαιοτάτους χρόνους στην περιοχή της Κορινθίας και της Αργολίδας. Η ποικιλία μανάκι ωριμάζει με αργό ρυθμό και η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι προς το τέλος Ιανουαρίου. Έχει καρπό μεσαίων διαστάσεων, οβάλ σχήματος ενώ το βάρος κάθε καρπού ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο της ελιάς “μανάκι” είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο. Έτσι είναι ανθεκτική στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους. Ο καρπός χαρακτηρίζεται για το ξεχωριστό άρωμα του και την ιδιαίτερη γεύση του.

Αγιωργίτικο, βασιλιάς των ερυθρών κρασιών

Το Αγιωργίτικο, παραγωγής σχεδόν 500 χρόνων, είναι γνωστό και σαν Μαύρο Νεμέας ή Μαυρούδι Νεμέας. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που δίνει διαφορετικούς τύπους κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, ερυθρά ξηρά έως γλυκά κρασιά.

Ο μαύρος χρυσός της Κορινθίας

Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα αποτελεί προϊόν σπάνιας διατροφικής αξίας και είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο. Η μαύρη σταφίδα καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια κυρίως στην βορειοδυτική Πελοπόννησο. Αποτελεί υπερ-τροφή καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες που θωρακίζουν και ενισχύουν τον οργανισμό. Επίσης αποτελεί φάρμακο για τον άνθρωπο.

Φασόλια βανίλια Φενεού

Καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή του Φενεού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του – πολύ μικρό μέγεθος, κάτασπρο χρώμα, ωοειδές σχήμα και λεπτός φλοιός – το διαφοροποιούν από τα άλλα. Το όνομα «βανίλια» προέρχεται από το κάτασπρο χρώμα αλλά και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του προϊόντος που μοιάζει σαν την βανίλια. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα δημιουργείται από τρία ψηλά βουνά (Ζήρεια, Χελμός και Ντουρντουβάνα) ενώ στα εδάφη στα οποία καλλιεργείται βρισκόταν ο πυθμένας της παλιάς φυσικής Λίμνης “Δόξας” που υπήρχε στην περιοχή.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης