Η μωβ ομπρέλα

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο με τίτλο «Η μωβ ομπρέλα», της Άλκης Ζέη (Εκδόσεις Μεταίχμιο).  Η ιστορία με εντυπωσίασε και για αυτό επέλεξα να σας παρουσιάσω το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη χώρα μας, στο Μαρούσι Αττικής. Όλα συμβαίνουν το καλοκαίρι του 1940, ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού, της Ελευθερίας, η συγγραφέας προσπαθεί να περιγράψει δύο διαφορετικούς κόσμους, τον κόσμο των μικρών και τον κόσμο των μεγάλων, με έμφαση στο χάσμα μεταξύ τους.

Οι μικροί ήρωες:  Λέτρω, Σάκης και Νούλης, Μπενουά, Βίτω

Οι μεγάλοι ήρωες – χαρακτήρες: κος Μαρσέλ, Γιάγκος (μπαμπάς Λέτρως), Άννα (μαμά Λέτρως), θείος Μίλτος, Ριχάρδος, Υπατία  και Βαλεντίνη

Η Ελευθερία, που τα δίδυμα αδέρφια της  (Νούλης  και  Σάκης) την φωνάζουν Λέτρω, απεχθάνεται τις δουλειές του σπιτιού, και καταπιάνεται με ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της.  Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο και εύχεται να μοιάσει κάποτε στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους μένει ο κύριος Μαρσέλ μαζί με τον ανιψιό του Μπενουά. Ο Μπενουά γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών και όλοι μαζί μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες. Στο διπλανό σπίτι ζει η φίλη της η Βίτω, η οποία συζητά όλα τα μυστικά της με την Λέτρω, μυστικά που δεν θα τα πουν ποτέ σε κανέναν άλλο. Τα Σαββατοκύριακα η Βίτω, δίνει στην Λέτρω να διαβάσει βιβλία και μετά η Λέτρω της εξιστορεί την ιστορία κάθε βιβλίου με λίγα λόγια. Το καλοκαίρι η παρέα μαζεύεται στην ταράτσα του σπιτιού και βλέπουν από διπλά το σινεμά. Ο ήχος όμως δεν φτάνει στα αυτιά τους, κι έτσι ο καθένας βάζει τα δικά του λόγια. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες, ιστορίες που τους μαγεύουν. Τα παιδιά διασκεδάζουν και ονειρεύονται μαζί. Αν και λιγοστά τα παιχνίδια τους, η φαντασία τους καλπάζει! Το μοναδικό εμπόδιο στα όνειρά τους είναι οι μεγάλοι που δεν μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά και τη δύναμη της φαντασίας τους.

Το μυθιστόρημα εστιάζει γύρω από δύο κόσμους. Μεγάλοι και μικροί. Δύο κόσμοι διαφορετικοί. Στον κόσμο των παιδιών, η Λέτρω με τους φίλους της προσπαθούν να σκαρφιστούν χίλια δυο παιχνίδια έχοντας ως σύμμαχο στη φαντασία τους τη μωβ ομπρέλα της γιαγιάς.  Από την άλλη ο κόσμος των μεγάλων, ένας κόσμος γεμάτος έγνοιες που επισκιάζεται από τον πόλεμο. Μέσα από την ιστορία προβάλλεται το χάσμα μεταξύ παιδιών και μεγάλων. Διαφορετικές σκέψεις, διαφορετικές έγνοιες, διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας. Μπορούν όμως οι μεγάλοι να δαμάσουν τη φαντασία των παιδιών;

Εμένα αυτό το βιβλίο μου άρεσε πολύ και προτείνω σε όλους να το διαβάσετε !!!!

Πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές!

purple-umbrella--kids-playing-and-create-stories-w

kids-sitting-on-a-bench-holding-books--closed-purp

Δημιουργία εικόνων με την εφαρμογή recraft.ai

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης