Παγιδευμένοι στο διαδίκτυο

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή ο διαδικτυακός εθισμός έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και ενήλικες. Δεν σκέφτονται ούτε τους φίλους τους, ούτε την οικογένεια τους παρά μόνο τα βιντεοπαιχνίδια και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διαβάζουν, να μην κοιμούνται όσο θα έπρεπε και να μην έχουν επαφή με το τι γίνεται γύρω τους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές ακόμα και κοινωνική φοβία.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος έχει εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου;

Τα παιδιά επιθυμούν να είναι συνέχεια στο διαδίκτυο και αδυνατούν να σταματήσουν να ασχολούνται με αυτό. Αποξενώνονται από τους φίλους τους και την οικογένεια τους, αδιαφορούν για τις άλλες δραστηριότητές τους και παρατηρείται μείωση των επιδόσεων τους στο σχολείο. Η απομόνωση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη υγιών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, μπορεί να νιώθουν συναισθηματικό κενό, να έχουν άσχημη διάθεση και να είναι πιο επιθετικοί. Αυτό οφείλεται στο ό,τι δεν μπορούν να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται κατ’ αρχήν η προώθηση υγιών συνηθειών χρήσης του διαδικτύου, τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και από το σχολείο. Πρέπει να καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας, χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα σε αρχικό στάδιο, καθώς η πρόληψη και η παρέμβαση είναι πιο αποτελεσματικές . Σε περιπτώσεις που απαιτείται εξειδικευμένη βοήθεια, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη από ειδικούς. Τέλος, δεν πρέπει να παραμελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τις ώρες ξεκούρασης, τους φίλους μας και την οικογένειά μας.

Η ισορροπία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Συμπερασματικά, ο διαδικτυακός εθισμός είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί ευαισθητοποίηση, πρόληψη και υποστήριξη. Με τη σωστή προσέγγιση και τη συνεργασία όλων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά και τους νέους, ενθαρρύνοντάς τους να ανακαλύπτουν τον κόσμο εκτός των οθονών.

10 Σχόλια

  1. Το θέμα που διάλεξες είναι πολύ επίκαιρο. Μου φαίνεται απίστευτο να είναι τόσο σημαντικές οι επιπτώσεις του διαδικτυακού εθισμού κι όμως είναι αληθινές. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πεθάνει και παιδιά απ” αυτό… είναι τραγικό.

  2. Πολύ καλό το άρθρο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί όλους ο εθισμός μας στο διαδίκτυο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δραστηριότητές μας και τους φίλους μας.

  3. Πολύ καλό το άρθρο σου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!Ο εθισμός που έχουμε με το διαδίκτυο είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.Το αγαπημένο μου σημείο πάνω στο άρθρο το οποίο έγραψες είναι ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δραστηριότητες μας και καλύτερο είναι να περνάμε τις περισσότερες ώρες με την οικογένειά μας και τους φίλους μας και να διασκεδάζουμε παρά να είμαστε όλη μέρα στο διαδίκτυο.

    • Αρκετά σοβαρό θέμα. Ο εθισμός μας στο διαδίκτυο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για έμας τα παιδιά και τους μεγάλους και πιστεύω ότι πρέπει οι καθήγητες να αρχίσουν να το συζητάνε με τα παιδιά.

  4. Συμφωνώ απολυτά με το άρθρο που γράψατε. Πιστεύω πως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ποιος είναι ο αληθινός κόσμος και ποιος ο ψεύτικος. Είμαι σίγουρη πως μας δώσατε να καταλάβουμε όλοι μας και να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Υποβολή απάντησης