AI: Δώρο ή απειλή

της Εύης Ταγγίρη, Τμήμα Α5

Η τεχνητή νοημοσύνη ή αλλιώς Artificial Intelligence (AI) είναι ένα σύνολο προγραμμάτων και εντολών οι οποίες κάνουν το οτιδήποτε τις έχει ζητηθεί π.χ. ένα ρομπότ να αντιδρά όπως περίπου ένας άνθρωπος.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕ «η τεχνητή νοημοσύνση αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα». Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευφυής. Έχει την ικανότητα να μιμείται, να βγάζει συμπεράσματα, να μαθαίνει και να προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μηχανική νοημοσύνη η οποία έχει εκπαιδευτεί και εκπαιδεύεται να λύνει προβλήματα και προσομοιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Θα έχετε φυσικά ακούσει για το ChatGPT μια δωρεάν εφαρμογή η οποία προσπαθεί να μιμηθεί όσο καλύτερα μπορεί τον ανθρώπινο λόγο. Πρόκειται δηλαδή για ένα ρομπότ ή ακριβέστερα ένα λογισμικό συνομιλίας (chatbot), το οποίο μπορεί να συνομιλεί γραπτά με τον χρήστη, με ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ίσως επίσης να ξέρετε για τη Siri, τη φωνητική βοηθό που «υπάρχει» σε όλα τα iphones, στην οποία δίνει κανείς διάφορες φωνητικές εντολές κι εκείνη τις ακολουθεί.

Η AI έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Μας βοηθά σε τόσα πράγματα και μας γλιτώνει χρόνο κάνοντας εργασίες που θα κάναμε εμείς εάν δεν υπήρχε.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα δώρο!..

Όμως τι θα συμβεί εάν η ΑΙ στραφεί εναντίον μας;

Όπως προείπα αντιδρά σαν άνθρωπος. Τι θα γίνει αν νιώσει πως απειλείται ή όντως απειληθεί από κάποιον; Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αν σας συνέβαινε αυτό! Θα προστατευόσασταν στην καλύτερη περίπτωση. Ή στην χειρότερη θα περνούσατε στην αντεπίθεση… Και αν ήσασταν κάτι τόσο παντοδύναμο όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να νικήσετε την απειλή ή σε αυτή την περίπτωση την ανθρωπότητα!

Βέβαια, θα μπορούσατε να το δείτε και αλλιώς. Αφού η AI συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, παρόλο που δεν έχει συναισθήματα δεν θα έπρεπε να έχει δικαιώματα; Μέχρι τώρα η ΑΙ δεν έχει δικαιώματα πάντως. Αν την «κακοποιήσουμε» χωρίς να το καταλάβουμε και δεν υπάρχει κάποιου είδους τιμωρία τι εμποδίζει την τεχνητή νοημοσύνη να μας τιμωρήσει η ίδια; Πώς θα αποτρέψουμε να συμβεί το παραπάνω σενάριο;

Λοιπόν κανείς δεν ξέρει. Ακόμα πειραματιζόμαστε με την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει…

Πηγές: MLYearning, The Tech Edvocate 

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20200827STO85804/ti-einai-i-techniti-noimosuni-kai-pos-chrisimopoieitai

23 Σχόλια

  1. Έχεις γράψει ένα πολύ ωραίο κείμενο, είναι φανταστικό με πάρα πολλές πληροφορίες και με πολλές γνώσεις. Μου κίνησε πολύ την προσοχή που είπες για την ΤΝ που μόνο αυτοί που έχουν IPHONE το γνωρίζουν. Συγχαρητήρια!

  2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και εγώ έχω τα ίδια ερωτήματα με εσένα και πολλές ανησυχίες για το που θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη. Η AI μπορεί να βοηθάει πολύ τον άνθρωπο αλλά πιστεύω ότι έχει εξελιχθεί πολύ και πώς κάποια στιγμή θα υπάρχει παντού η τεχνητή νοημοσύνη.

  3. Eκπληκτικό το άρθρο σου. Μέσα από αυτό κάποιος μπορεί να μάθει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη. Αν θα ήθελες κάποια ιδέα για το άρθρο, θα σου πρότεινα να αναφέρεις και άλλα είδη chat bot!

  4. Πολύ ωραίο άρθρο και πλούσιο λεξιλόγιο.
    Μου κέρδισε κατευθείαν το ενδιαφέρον πριν καν το διαβάσω.
    Ήταν πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο ειδικά το σημείο που λέει για την πιθανή αντίδραση της AI.

  5. Το άρθρο σου μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον.Έχω ακούσει πολλούς να λένε αρνητικά για το AI και ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για αυτό.Δεν είχα σκεφτεί πως το AI έχει και αυτήν την πλευρά.Έχεις γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο και δεν βαρέθηκα σε αυτήν την διάρκεια να το διαβάζω.Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. Μπράβο!Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Η εικόνα που έχεις βάλει είναι πάρα πολύ ελκυστική.Το περιεχόμενο είναι πλούσιο σε πληροφορίες.Εμένα προσωπικά μου αρέσουν αυτά τα θέματα και σίγουρα θα το προτείνω και σε άλλους.

  7. Συγχαρητήρια! Το συγκεκριμένο άρθρο μου άρεσε πολύ. Έχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και θα το πρότεινα και σε άλλους να το διαβάσουν! Από τις πρώτες κιόλας λέξεις μου κέντρισε το ενδιαφέρον!!!

Υποβολή απάντησης