Εργασία και ΤΝ: Απειλούνται τα «λευκά κολάρα»

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η ΤΝ έρχεται μάλλον να επηρεάσει τον τρόπο εργασίας ανώτερων στελεχών, διευθυντών, δικηγόρων κλπ. Επιφέρει αλλαγές στη λήψη αποφάσεων, απαιτεί νέες δεξιότητες και αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας εντός των οργανισμών. Αναμένουμε τις εξελίξεις….

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάσει το χώρο εργασίας και να απειλήσει θέσεις εργασίας;

Για να δούμε τι πιστεύει το ChatGPT. “Ναι, η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το χώρο εργασίας και να δημιουργήσει προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ορισμένοι τομείς εργασίας που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο περιλαμβάνουν:

  • Βιομηχανία και παραγωγή: Εργασίες σε εργοστάσια και γραμμές παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο αυτοματισμό με τη χρήση ρομπότ και άλλων τεχνολογιών.
  • Διοικητικές και γραφειοκρατικές εργασίες: Εργασίες που περιλαμβάνουν εργασίες γραφείου, όπως η επεξεργασία δεδομένων και η καταγραφή πληροφοριών, ενδέχεται να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση.
  • Μεταφορές: Θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις μεταφορές μπορεί να επηρεαστούν με την εισαγωγή αυτόνομων οχημάτων.
  • Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: Ορισμένες εργασίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η επεξεργασία συναλλαγών και η διαχείριση κεφαλαίων, μπορεί να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση.
  • Υγεία: Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες σε ορισμένους τομείς της υγείας, όπως η εργασία σε εργαστήρια και η ανάλυση εικόνων, μπορεί να επηρεαστούν με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΤΝ δεν είναι αποκλειστικά απειλή. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας στον τομέα της ανάπτυξης, συντήρησης και εφαρμογής της τεχνολογίας. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές και πώς προετοιμάζονται για αυτές”.

Μήπως όμως απειλούνται και θέσεις υψηλόβαθμων στελεχών; Μήπως τα νέα είναι άσχημα για τους εργαζόμενους με τα «λευκά κολάρα»; Στις πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις οι χειρωνακτικές εργασίες αντικαταστάθηκαν με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Η 4η όμως Βιομηχανική Επανάσταση και η ΤΝ έρχεται μάλλον να επηρεάσει τον τρόπο εργασίας ανώτερων στελεχών, διευθυντών, δικηγόρων κλπ. Επιφέρει αλλαγές στη λήψη αποφάσεων, απαιτεί νέες δεξιότητες και αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας εντός των οργανισμών. Αναμένουμε τις εξελίξεις….

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης