Ο μαθητής του σχολείου μας και μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας μας, Βότσης Άκης, μας μιλάει για την εμπειρία που βίωσε στον 10 Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου και στον οποίο το σχολείο μας και συγκεκριμένα οι μαθητές μας, Κων/νος Βρόντζος Γ1, Ηλίας Τριανταφύλλου (μαθητής τώρα της Α΄ Λυκείου) και ο Άκης Γ2 κατέκτησαν το βραβείο 2024 “Code Collaboration Crusader Cup (Κώδικας)”
«Μαζί με τον καθηγητή του μαθήματος της πληροφορικής, κ. Σκόρδα Ιωάννη, αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής. Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τις ικανότητές μας, να συνεργαστούμε με παιδιά και καθηγητές, αλλά κυρίως να το χαρούμε, όπως κι έγινε. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα σχετίζεται με την πόλη μας, την Κοζάνη.
Αρχικά, ασχοληθήκαμε με το κατασκευαστικό κομμάτι. Εκτυπώσαμε, λοιπόν, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το καμπαναριό, το δημαρχείο, το λαογραφικό μουσείο, αλλά και τη δημοτική βιβλιοθήκη της Κοζάνης σε μορφή 3D και τα τοποθετήσαμε σε μια μακέτα. Σκοπός μας ήταν να αναπτύξουμε ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τα μετεωρολογικά φαινόμενα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον δείκτη ποιότητας αέρα στην Κοζάνη. Επιλέξαμε αυτό το θέμα, διότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κοζάνη παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα και θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την κατάσταση του αέρα. Θέλαμε, όμως να μετρήσουμε και τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή της Κοζάνης, για να συγκρίνουμε τα τωρινά δεδομένα με δεδομένα εικοσαετίας, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με σκληρή δουλειά και το πρωί στο σχολείο και το απόγευμα καταφέραμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αφού αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που είχαμε, είχε έρθει η ώρα να ταξιδέψουμε ως την Αθήνα για τον 10ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και STEM. Παρουσιάσαμε την εργασία μας στους κριτές και περιμέναμε τα αποτελέσματα με αγωνία. Εν τέλει, κερδίσαμε το βραβείο του καλύτερου κώδικα και τερματίσαμε στην 4η θέση. Η αλήθεια είναι ότι αξίζαμε κάτι καλύτερο, όμως αυτό δε μας ρίχνει ψυχολογικά. Μάθαμε πολλά νέα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό, μάθαμε να σχεδιάζουμε 3D αντικείμενα, και γενικά αποκομίσαμε πολλές καινούργιες γνώσεις. Ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!»