Έντεκα ερωτήσεις από τα έντεκα σχολεία του Δικτύου στην ποιήτρια Αναστασία Γκίτση

Από το ιστολόγιο της ποιήτριας, Αναστασίας Γκίτση

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το Δίκτυο Σχολείων e – τύπος αποφάσισε να την αφιερώσει στην ποιήτρια Αναστασία Γκίτση, μια ποιήτρια της εποχής μας. Τα 11 σχολεία του Δικτύου έθεσαν στην ποιήτρια 11 ερωτήσεις σχετικά με την ποίηση, την ποιητική δημιουργία και έμπνευση. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας τόσο για να ακούσουμε την ίδια την ποιήτρια, όσο και τις ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων μας. Ευχαριστούμε θερμά την Αναστασία Γκίτση για την προθυμία της να παραχωρήσει τη συνέντευξη στους μαθητές και τις μαθήτριες μας!

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε τη συνέντευξη

https://drive.google.com/file/d/1wOTI1F7l9HSEthx80SU9pxJ7cVTNn5hj/view?usp=sharing

Βιογραφικό σημείωμα της Αναστασίας Γκίτση

Η Αναστασία Γκίτση γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Υπ. Διδάκτωρ θεολογίας. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της «Οικουμενικής Θεολογίας». Με πλήρη υποτροφία από το Βατικανό σπούδασε την γαλλική γλώσσα στο C.L.A. (Besancon της Γαλλίας). Υπότροφη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/λεως εκπόνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Centre Orthodoxe du Patriarcat Oecuménique (Chambésy – Ελβετία). Είναι καθηγήτρια θεολογίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 2005. Από 2008 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (www.acadimia.gr).  Μέλος του WSCF (World Student Christian Federation) συμμετέχοντας ενεργά ως εισηγήτρια στα διεθνή συνέδρια που οργανώνει η Ομοσπονδία με θέματα όπως:
«Family. Expectations and exceptions” (Strasbourg 2006),
«Gender Equality. There is such a thing?” (Kismaros – Hungary 2007),
«Religion. Source of violence or peace?” (Paris 2007),
«Stop Violence” (Nitra – Slovakia 2008),
«Living our Faith in a Multicultural Society” (Manchester 2008),
«Gender, society and religion – exploring diversity in an expanding Europe” (Sibiu – Romania 2009).

Στο ενεργητικό της έχει δύο προσωπικές ποιητικές συλλογές:

  • Κορίτσι Των Σκοτεινών δασών, εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσ/κη 2010.
  • Ξέρω! Είναι κάπως αργά…, εκδ. Παρατηρητής, Θεσ/κη 2000.

Έχει δημιουργήσει a) το καλλιτεχνικό τρίπτυχο SYGORMA όπου ποίηση, εικαστικά, μουσική και νέες τεχνολογίες αλληλοπεριχωρούνται κι εναρμονίζονται και b) το Tripl’art ένα εικαστικό trio με γλυπτικές και φωτογραφικές installations. Είναι μέλος του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, του Contemporary art club contACT και της WSCF (World Student Christian Federation). Αρθρογραφεί  σε ηλεκτρονικά  Βακχικόν (τακτική στήλη «εξ αφορμής»)  Charity (τακτική στήλη «potetris») και έντυπα περιοδικά Σύναξη, Θεολογία άλλα.  Άρθρα, μελέτες, μεταφράσεις και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες, περιοδικά (ελληνικά και ξένα), και ανθολογίες. Έχει βραβευτεί/επαινεθεί για ποιήματά και διηγήματά της, μεταξύ άλλων, από τους: Σ.ΕΚ.Β.Ε, Griechischer Kunst und Literatur Verein, Union of European Writers και MusicHeaven.

Συνεργάζεται με τους μουσικοσυνθέτες Ηλ. Χατζόγλου, Κ. Τζιαγκούλα, και Χρ. Σταμούλη, τις γλύπτριες Βίλλη Γούσιου, Φρο Θέου και Μαγδαληνή Σίγα, την ζωγράφο Αναστασία Παπαθανασίου, τον φωτογράφο Gemmamou. Οι desThess έχουν εικονοποιήσει ποίηση της. Στο θέατρο έχει  μεταφερθεί μονόλογός της από την ομάδα Contact Ensemble. Ποιήματά και κείμενά της από τις ομάδες Trickortreat  και  Persona non grata. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις/festivals : 1ο festival Νέων Λογοτεχνών (Ε.ΚΕ.ΒΙ), XV Biennale νέων Μεσογείων, festival νέας δημιουργίας Cross my art, desThess Party, Abnormal coocreation, Λιμάνι Αλλιώς, Tea is Art… Art is Tea.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να γνωρίσετε την ποιήτρια, Αναστασία Γκίτση.

https://www.anastasiagkitsi.com/view-site.asp?mcid=2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης