ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

Δράση του Ε2 τμήμα του 23ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας για την πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία

Η οπαδική βία και ο φανατισμός στα γήπεδα είναι ένα πολύ σημαντικό και συχνά προβληματικό ζήτημα στον κόσμο του αθλητισμού. Στον ελληνικό χώρο, η οπαδική βία και ο φανατισμός στα γήπεδα έχουν μια μακρά ιστορία και είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τις αρχές, τους αθλητικούς οργανισμούς και το κοινό. Ας δούμε μερικά στοιχεία και πληροφορίες για την Ελλάδα:

Γενικές πληροφορίες:

  • Ιστορικό: Στην Ελλάδα, η οπαδική βία ξεκίνησε να γίνεται έντονα αντιληπτή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η βία αυξήθηκε σημαντικά σε αγώνες μεγάλων ομάδων, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.
  • Αιτίες: Οι προκλητικές συμπεριφορές, η αλκοολούχα διάθεση των οπαδών, οι προκλήσεις από τα παιχνίδια και η αντιπαλότητα μεταξύ διαφορετικών ομάδων είναι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη βία.
  • Επιπτώσεις: Η οπαδική βία έχει προκαλέσει τραυματισμούς, συμπλοκές, καταστροφές στα γήπεδα και τις γύρω περιοχές, καθώς και ακόμη και θανάτους σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Νομοθεσία και Πρόληψη: Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει νομοθεσία για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, με μέτρα όπως απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα και αυστηρότερες ποινές για τους ενόχους.
  • Οργανωμένες Ομάδες Οπαδών: Ορισμένες οργανωμένες ομάδες οπαδών έχουν συχνά αναφερθεί ως πηγή βίας και είναι γνωστές για την προκλητική τους συμπεριφορά.
  • Αντιμετώπιση του Φαινομένου: Οι αθλητικοί οργανισμοί, σε συνεργασία με την αστυνομία και τις αρχές, προωθούν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Στην Ελλάδα η οπαδική βία  εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα, με πολλά συμβάντα που έχουν καταγραφεί και προβληθεί πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης. Ας δούμε μερικά από τα πιο πρόσφατα φαινόμενα:

Πρόσφατα επεισόδια:

  1. Επεισόδια στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σε αγώνες μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, συχνά προκαλούνται επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ειδικά εκτός του γηπέδου.
  2. Βία στα Γήπεδα της Σούπερ Λίγκας: Συχνά σημειώνονται επεισόδια και συμπλοκές στα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, μεταξύ οπαδών, αλλά και μεταξύ οπαδών και αστυνομίας.
  3. Επεισόδια σε Διεθνείς Αγώνες: Σε αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, όπως π.χ. στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ οπαδών και ακόμα και μεταξύ οπαδών και αστυνομίας.
  4. Αντιμετώπιση Από την Αστυνομία: Η αστυνομία έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, χρησιμοποιώντας και τακτικές αστυνομικής παρέμβασης και την εφαρμογή των νόμων που περιλαμβάνουν αυστηρές ποινές για τους υπαιτίους.
  5. Οργανωμένες Ομάδες: Οι οργανωμένες ομάδες οπαδών συνεχίζουν να έχουν έντονη παρουσία και να προκαλούν επεισόδια σε αγώνες, ενώ έχουν αναλάβει και δράσεις εκτός γηπέδων, π.χ. σε πορείες και διαδηλώσεις.

Αυτά τα πρόσφατα φαινόμενα δείχνουν ότι η οπαδική βία στην Ελλάδα παραμένει ένα σοβαρό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της είναι συνεχείς, αλλά η επίλυση του ζητήματος απαιτεί συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τα δύο σημαντικότερα περιστατικά τα τελευταία έτη: 

Μιχάλης Κατσούρης: τελικο

Ο 29χρονος οπαδός της Ένωσης, Μιχάλης Κατσούρης έχασε τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χτύπημα που δέχθηκε από χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι προκάλεσαν επεισόδια παραμονή του αγώνα των δύο ομάδων για τα προκριματικά του Champions League.Στις 7 Αυγούστου 2023, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πραγματοποιούν οργανωμένη επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ενόψει προγραμματισμένης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία και αναβλήθηκε. Τα βίαια και έντονα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων αλλά και το θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη έπειτα από επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι και τραυματισμό του στο μπράτσο κάτι που προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία.

 

Άλκης Καμπανός: Στιγμιότυπο οθόνης 2024-04-27 191011

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του, από οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Το συμβάν προκάλεσε εντύπωση για τη σκληρότητά του, αλλά πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι -όπως προέκυψε από τη μετέπειτα έρευνα της αστυνομίας- ήταν εντελώς απρόκλητο, ούτε υπήρχε κάποια προηγούμενη σύνδεση των εμπλεκομένων ατόμων. Το συμβάν αντιμετωπίζεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο από κοινού, διότι οι υπαίτιοι φέρεται πως είχαν προμελετήσει την βίαιη επίθεση τους, όχι ωστόσο για τα συγκεκριμένα θύματα, αλλά γενικότερα κατά οπαδών του Άρη.

Συμπέρασμα:

Η οπαδική βία, αν και είναι ένα φαινόμενο που αφορά τον αθλητισμό, έχει μακροπρόθεσμες και βαθιές επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι αναφορές σε θύματα όπως ο «Ακης» και ο «Μιχάλης» μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική δράση και πρόληψη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση είναι κρίσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.                                                                              Οι αθλητικοί οργανισμοί, οι αρχές και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τον αθλητισμό και την ανταγωνιστικότητα χωρίς βία και εχθρότητα.Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία του αθλητισμού ως ενός μέσου που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και να προωθήσει τις θετικές αξίες, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.                                                                     Με τη σωστή προσέγγιση και την προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε την οπαδική βία και να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές, φιλικό και συνεργατικό περιβάλλον για όλους τους αθλητές και τους οπαδούς.

Γράφει ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου Β4

«Το 2024… κανένας άλλος»

Βίντεο- γροθιά στην οπαδική βία με Έλληνες αθλητές & μικρά παιδιά

https://www.youtube.com/watch?v=1GV0wo_gGDs&t=17s

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης