Η Ημέρα της Ευρώπης

Φέτος, πάνω από 60 πόλεις γιόρτασαν την Ημέρα της Ευρώπης, φωταγωγώντας μνημεία αλλά και προβάλλοντας διάφορα μηνύματα, τα οποία θα προτρέπουν με έμμεσο τρόπο τη συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Πώς καθιερώθηκε, όμως, η Ημέρα της Ευρώπης;

Μετά τη τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το 1950, τα κράτη-μέλη της Ευρώπης έκαναν προσπάθειες να επουλώσουν τις πληγές που είχαν προκληθεί την περίοδο του πολέμου. Αποφασισμένες, λοιπόν, να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου φρικτού γεγονότος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινή διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα καθιστούσε αργότερα έναν πόλεμο μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας ‘‘όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο’’.

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παρουσίασε στις 9 Μαΐου 1950 τη Διακήρυξη Σουμάν, η οποία πρότεινε την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας  Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), τα μέλη της οποίας θα έκαναν κοινή διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα. Το σκεπτικό  αυτό ήταν που  θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου με την συγχώνευση των οικονομικών συμφερόντων, πράγμα που θα αποτελούσε και την αρχή της συνένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη στην ΕΚΑΧ ήταν ένα ανοικτό ζήτημα και για άλλες χώρες. Η ΕΚΑΧ μαζί με τα ιδρυτικά της μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία και οι Κάτω Χώρες) αποτέλεσαν τον πρώτο από μία σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης που συμβολίζει την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν στην οποία εκδηλώθηκε η σκέψη του για μια καινούρια μορφή πολιτικής σύμπραξης στην Ευρώπη, που θα καθιστούσε αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των εθνών. Αυτή η ιδέα του Σουμάν θεωρείται και η αιτία ύπαρξης της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει ο Αργύρης Πλιάτσιος Γ3

Από Agravia

Από Agravia

ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://european-union.europa.eu/index_el

https://www.facebook.com/profile.php?id=61554016882321&locale=el_GR

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης