
Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με σκοπό να τιμήσουμε τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις ψυχοφθόρες και επίπονες επιπτώσεις της νόσου και να ευαισθητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται σε αντίθεση με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου θεραπεύονται λιγότερο από το 30%.
Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε την 1η Παγκόσμια Πλατφόρμα Πρόσβασης σε Αντικαρκινικά Φάρμακα για παιδιά και εφήβους, με στόχο να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% επιβίωση από την νόσο έως το 2030. Όμως, παρά τις συνεχείς μελέτες, οι παιδικοί καρκίνοι στην πλειοψηφία τους δεν αποδίδονται σε συγκεκριμένα αίτια. Παρά ταύτα, είναι γνωστό πως η εκδήλωσή τους συσχετίζεται με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής και μόνο το 10% περίπου όλων των παιδιών με καρκίνο, φαίνεται να είχε προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας.
Εν κατακλείδι, η πρόληψη του καρκίνου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία, η φροντίδα και η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών αυτών.
Γράφει η Σίλια Κύρου Γ2
Πηγές: