ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Flicklr www.myvillage.gr

Ανάμεσα στον κόσμο των ορεινών τοπίων των Γρεβενών , υπάρχει μια κρυμμένη κληρονομία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Τα παραδοσιακά γεφύρια των Γρεβενών αναδεικνύονται σαν θαύμα και αποτελούν μνημεία τεχνικής και επιμονής που με κόπο οι πρόγονοί μας  δημιούργησαν μοναδικά έργα  τέχνης  πάνω από   ρεματιές και ποτάμια. Καθένα από αυτά είναι μια ιστορία από μόνο του φέρνοντας στον επισκέπτη αίσθηση παρελθόντος και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής .

ΤΑ ΠΙΟ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 

Grevieniotis.gr

Grevieniotis.gr

Το γεφύρι του Αζίζ  Αγά αποτελεί το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένο στον ποταμό Βενετικό και βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρίκωμο. Έχει μήκος 75 μέτρα , πλάτος 3 μέτρα και ύψος 15 μέτρα . Το γεφύρι αποτελείται από τρείς καμάρες , με μέγιστη την κεντρική που απολήγει σε ελλειψοειδές τόξο , με άνοιγμα 30 μέτρα. Το γεφύρι για την ιστορία κατασκευάστηκε το 1727 και το όνομά του προήλθε από τον Αζίζ Αγά ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του. Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε πέρασμα το  οποίο χρησιμοποιούσαν έμποροι για την μεταφορά λαδιού και σιταριού.

images

Το γεφύρι του Γκαβού  βρίσκεται μεταξύ της Αλατόπετρας και του Προσβόρου, πάνω στο μεγάλο μονοπάτι, που ένωνε τα Γρεβενά με την Σαμαρίνα και την Κόνιστα. Το γεφύρι είναι χτισμένο πριν από το 1900 με διαφορετική νοοτροπία από τα άλλα του νομού Γρεβενών και με επίπεδο δάπεδο . Το γεφύρι είναι μονότοξο, μήκους 20 μέτρα και πλάτους 3,50 μέτρα με άνοιγμα τόξου 11,50 μέτρα και ύψος 7,50 μέτρα . Γεφυρώνει το  Δοτσικιωτό  ποτάμι, που αργότερα παίρνει το όνομα Βελόνιας και καταλήγει στον Βενετικό ποταμό . Δίπλα του υπήρχε ένα τούρκικο φυλάκιο . Ονομάζεται «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΓΚΑΒΟΥ»  από κάποιον τυφλό που είχαν σκοτώσει στην περιοχή . Με υπουργική απόφαση το γεφύρι έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρημένο μνημείο.

https://www.visit-grevena.gr/points-of-interest/stone-bridges/portitsa-bridge/

https://www.visit-grevena.gr/points-of-interest/stone-bridges/portitsa-bridge/

Το γεφύρι της Πορτίτσας  είναι  ίσως και το μοναδικό γεφύρι των Γρεβενών με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα . Ξεπροβάλλοντας σαν συνδετικός κρίκος στη μέση δύο επιβλητικών θεόρατων βράχων που δημιουργούν το πασίγνωστο φαράγγι της Πορτίτσας, το γεφύρι στο ομώνυμο φαράγγι είναι ένα σχετικά μικρό πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε κάπου στο 1700 με δωρεές από το κοντινό Μοναστήρι του Σπηλαίου. Όπως κι άλλα γεφύρια στα Γρεβενά, έτσι και το γεφύρι της Πορτίτσας περνάει πάνω από τον πρασινωπό ποταμό Βενέτικο και καταλήγει σε λίθινο μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Σπήλαιο. Όσο το επιβλητικό τοπίο που δημιουργεί ο συνδυασμός της πέτρας -ακατέργαστης και χτισμένης- στη μέση ενός φυσικού τοπίου  συναρπάζει με την ατίθασα όμορφη φυσική αγριάδα του.

https://www.petrinagefiria.com/

https://www.petrinagefiria.com/

 Στα βόρεια των Γρεβενών πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Γρεβενών-Κοζάνης, βρίσκεται ένα μεγάλο τοξωτό γεφύρι το γεφύρι της Πραμόριτσας  με μία λυπηρή και παράλληλα συγκινητική ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πολλά χρόνια πριν, κάποιος μεγάλος τσέλιγκας της περιοχής είχε μία μονάκριβη κόρη που μια μέρα προσπάθησε να διασχίσει το αγριεμένο ποτάμι. Το ποτάμι, όμως, ήταν τόσο αγριεμένο που παρέσυρε την κοπέλα και την έπνιξε αμέσως στα σκοτεινά νερά του. Βαθιά στεναχωρημένος ο πλούσιος πατέρας έδωσε όλα του τα χρήματα και ζήτησε από τους πρωτομάστορες της περιοχής να φτιάξουν ένα μεγάλο γεφύρι, για να μην ξαναπνιγεί ποτέ ξανά άνθρωπος στον ποταμό Πραμόριτσα και να μη ζήσει κανείς τον πόνο που βίωσε ο ίδιος. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο γεφύρι -σωστό έργο τέχνης- που στέκει όρθιο μέχρι σήμερα, ενώ αποτελούσε για πολλά χρόνια βασικό δρόμο στα ορεινά των Γρεβενών με το Τσοτύλι. Ανάμεσα στον κόσμο των ορεινών τοπίων των Γρεβενών, υπάρχει μια κρυμμένη κληρονομία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Τα παραδοσιακά γεφύρια των Γρεβενών αναδεικνύονται σαν θαύμα και αποτελούν μνημεία τεχνικής και επιμονής που με κόπο οι πρόγονοί μας  δημιούργησαν μοναδικά έργα  τέχνης  πάνω από ρεματιές και ποτάμια. Καθένα από αυτά είναι μια ιστορία από μόνο του φέρνοντας στον επισκέπτη αίσθηση παρελθόντος και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής .

Γράφει η Θεώνη Καζανά Α2

Πηγές

https://www.visit-grevena.gr/points-of-interest/stone-bridges/portitsa-bridge/

https://www.visitgreece.gr/el/experiences/culture/archaeological-sites-and-monuments/the-bridges-of-grevena/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης