“Θα ηρεμήσεις;” “Δεν κοιτάνε ποτέ ψηλά”

 

 

The New Yorker Humor

The New Yorker Humor

Ένα σκίτσο του αμερικάνικου περιοδικού New Yorker (https://www.newyorker.com), το οποίο έχει σκοπό να περάσει σύγχρονα και σημαντικά μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους, με κωμικό τρόπο.  Το συγκεκριμένο περιοδικό περιλαμβάνει σχόλια, κριτικές, σάτιρα, κινούμενα σχέδια τα οποία δημοσιεύονται  κάθε εβδομάδα βάζοντας πολλούς ανθρώπους σε βαθιά σκέψη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σκίτσο αναπαριστά δύο εξωγήινους οι οποίοι, ενώ φαίνεται ασυνήθιστη η ύπαρξη τους στην Γη, παρόλα αυτά  δεν γίνονται αντιληπτοί από κανέναν, επειδή ταυτόχρονα, ακριβώς από κάτω, μπορούμε να διακρίνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς “παρέα” με  έναν από τους κυριότερους και επίκαιρους εθισμούς, το κινητό τηλέφωνο.

Πρωταρχικός σκοπός του κινητού τηλεφώνου, ήταν η επικοινωνία και συνεννόηση με άτομα που βρίσκονται σχετικά μακριά και δεν υπήρχε η δυνατότητα της δια ζώσης συνομιλίας.  Αργότερα, χάρη στην τεχνολογία, τα τηλέφωνα έγιναν αφής-  και γέμισαν με αμέτρητες εφαρμογές για την βοήθεια της εξ αποστάσεως συνομιλίας και ενημέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει γίνει κυρίαρχη τάση -και κυρίως οι νέοι έχουν πάψει την άμεση επαφή με το περιβάλλον και την πραγματικότητα. Έχουν απορροφηθεί υπερβολικά στα κινητά τους, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν και να μην παρατηρούν τι συμβαίνει γύρω τους. Αυτή η απορρόφηση έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στην περιχαράκωση γύρω από τον εαυτό τους και στην έλλειψη αληθινής επικοινωνίας μεταξύ τους, όπως, ακριβώς,  αναπαριστά και το συγκεκριμένο σκίτσο. Ο καθένας είναι προσηλωμένος και απορροφημένος στην συσκευή του, αγνοώντας τους γύρω του και ανίκανος να αντιληφθεί ακόμα και μία εξωγήινη ζωή.

Γράφει η Ευαγγελία Παπακωνσταντίνου Γ3

Με αφορμή το σκίτσο αυτό αποφασίσαμε να διεξάγουμε μία έρευνα που αφορά το κινητό. Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες ποια είναι η δική μας σχέση με το κινητό.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdznJqM39h5ywsUH03SWp5P6im4780oEaw_r9gZodgWhVx2tg/viewform

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης