Η τέχνη του Origami

Πιόνια του σκάκι με την τεχνική origami από τον Ηλία Τριανταφύλλου

Το origami (oru=διπλώνω και kami=χαρτί) είναι η τέχνη διπλώματος ενός χαρτιού, η οποία συνδέεται στενά με τον Ιαπωνικό πολιτισμό και πρωτοεμφανίστηκε το 1603. Σκοπός είναι η μετατροπή ενός τετράγωνου χαρτιού σε ένα τελικό μοντέλο διπλώνοντάς το. Στο origami απαγορεύεται το κόψιμο του χαρτιού, η χρήση κόλλας ή οποιαδήποτε σημείωση πάνω στο χαρτί. Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς, όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων). Οι μηχανικοί της NASA εφαρμόζουν το οριγκάμι σε εφαρμογές διαστήματος, μιμούμενοι την τεχνική δίπλωσης του χαρτιού, έτσι ώστε ελαφριοί και μικροί σε μέγεθος μηχανισμοί να αναπτύσσονται στο επιθυμητό μέγεθος.

poster-video

                   an-engineer-uses-an-an

Η ιστορία του οριγκάμι πιθανότατα ξεκινά ταυτόχρονα με την εφεύρεση του χαρτιού, κατά τον 6ο αιώνα, ίσως, όταν οι Βουδιστές μοναχοί μετέφεραν τα μυστικά του χαρτιού από την Κίνα στην Ιαπωνία. Αρχικά, λόγω του υψηλού κόστους, τα οριγκάμι εμφανίζονταν μόνο σε θρησκευτικές τελετές, σταδιακά όμως το δίπλωμα του χαρτιού άρχισε να βρίσκει μια θέση στην καθημερινότητα των Ιαπώνων. Οι μοναχοί ξεκίνησαν να απασχολούν τα παιδιά διδάσκοντας τα την τέχνη του οριγκάμι. Οι σαμουράι άρχισαν να χαρίζουν τα οριγκάμι ως δώρο, ενώ οι πιο μορφωμένοι να ανταλλάσσουν επιστολές διπλώνοντας τες με τεχνικές οριγκάμι.

Το οριγκάμι, ανά τους αιώνες, έγινε παράδοση και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Η πρώτη καταγραφή οδηγιών της τέχνης του οριγκάμι συναντάται σε μια έκδοση βιβλίου το έτος 1797. Κατά τον 20ο  αιώνα το ενδιαφέρον γύρω από το οριγκάμι απογειώνεται. Η πρακτική του οριγκάμι εξαπλώνεται πέρα  από τα σύνορα της  Ασίας, φτάνει στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Γράφει ο Ηλίας Τριανταφύλλου Γ2

Δείτε τα πιόνια που κατασκεύασε ο Ηλίας Τριανταφύλλου με την τεχνική Origami!!! Υπέροχες δημιουργίες !!!

20230325_163329

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης