Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα G.O.A.T. ή εθισμένος;

Ο Αργεντίνος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ή απλά Μαραντόνα, όπως τον γνωρίζουν και τον θαυμάζουν εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του ‘80 κι ένας εκ των κορυφαίων – αν όχι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Μικρός το ύψος του (1,65 μ.) μα ποτέ μειονέκτημα, αγωνιζόταν με το 10 στην πλάτη και φημιζόταν για την ικανότητά του να ελέγχει απόλυτα την μπάλα και να δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ τόσο για τον ίδιο – κάποιες φορές με «αθέμιτο τρόπο» – όσο και για τους συμπαίκτες του.

 Ο Diego Armando Maradona γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς, ένα από τα προάστια του Μπουένος Άιρες, της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Μεγαλωμένος σε μία πολύ φτωχή πολυμελή οικογένεια, από νωρίς φανέρωσε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και σε ηλικία 8 ετών εντάχθηκε στους «Λας Σεμπολίτας» («Τα Κρεμμυδάκια»), την παιδική ακαδημία των «Αρχεντίνος Τζούνιορς», με την οποία κέρδισε 136 συνεχόμενα παιγνίδια κι ένα εθνικό πρωτάθλημα στην κατηγορία της.

Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, η εφευρετικότητα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα (1,65 μέτρα) άψογα. Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθούσε στην κατοχή και τον χειρισμό της μπάλας. Γοήτευσε τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο σε μια καριέρα δύο δεκαετιών με ένα μαγευτικό τρόπο παιχνιδιού που ήταν καθαρά δικό του. Η παρουσία του στο γήπεδο είχε μεγάλη επίδραση στη γενική απόδοση της ομάδας του. Βάσει του απαράμιλλου ταλέντου του και των ηγετικών του ικανοτήτων, έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι).

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε στη Μπαρτσελόνα για τρία εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για πέντε εκατομμύρια λίρες.

230px-Maradona-Mundial_86_con_la_copa

Το χέρι του θεού

Μία από τις πιο ιστορικές αλλά και αμφισβητήσιμες στιγμές του Αργεντίνου είναι το επονομαζόμενο χέρι του θεού.

Η φάση είχε ως εξής: ο Άγγλος μέσος προσπαθεί  να διώξει την μπάλα, το μόνο όμως, που κατάφερε ήταν να την κλωτσήσει ψηλά πάνω από τον δικό του τερματοφύλακα. Κανονικά εκείνος θα έπρεπε να την μπλοκάρει, ειδικά όταν απέναντί του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ύψους μόλις 1,65. Τελικά, η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Αρχικά, φαινόταν πως ο Μαραντόνα είχε πετύχει την μπάλα με το κεφάλι του, αλλά με τις επαναλήψεις της τηλεοπτικής μετάδοσης, φάνηκε ξεκάθαρα πως την βρήκε με το χέρι. Τότε, όμως, δεν υπήρχε VAR, οπότε το γκολ μέτρησε κανονικά. Μιλώντας μετά το παιχνίδι, ο Ντιέγκο είπε στους δημοσιογράφους ότι το γκολ σημειώθηκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού». Και κάπως έτσι έμεινε η ιστορική φράση.

Μετά το τέλος της καριέρας του, ασχολήθηκε με περισσότερες από μία δραστηριότητες και μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξε σχολιαστής αθλητικών, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποδοσφαίρου της Μπόκα Τζούνιορς και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Σ’ αυτό το στάδιο της ζωής του επηρεάστηκε επίσης από σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από τον εθισμό του στα ναρκωτικά (δύο καρδιακά επεισόδια), γεγονός που τον οδήγησε να πραγματοποιήσει, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, μακρές διαδικασίες αποκατάστασης, τόσο στην Αργεντινή όσο και στην Κούβα, όπου έμεινε σε αυτές για τέσσερα χρόνια, έως το 2004. Υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής αντιμετωπίζοντας σποραδικά στο μέλλον και άλλα προβλήματα με την υγεία του. Στις 25 Νοεμβρίου του 2020, ο Μαραντόνα, πέθανε στην κλινική που νοσηλευόταν. Ο ίδιος δήλωσε πως όλοι οι αθλητές δεν θα έπρεπε να εμπλακούν ποτέ με εξαρτησιογόνες ουσίες καταδικάζοντας όποιον το κάνει. Το σφάλμα του ίδιου δεν καταστρέφει και ούτε αναιρεί την παγκόσμια φήμη του, διότι ο ίδιος δεν είχε τον «έλεγχο» πλέον στην ζωή μετά από την εμπλοκή του στα κυκλώματα της Ιταλικής μαφίας όταν πήγε στην Νάπολι.

Γράφει ο Ηλίας Τριανταφύλλου Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης