Η Οικογένεια σε κρίση

Εικόνα από το διαδίκτυο

   Η οικογένεια είναι ένα σύνολο ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος και ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Στόχος της οικογένειας αποτελεί η διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών, καθώς μέσα σε αυτή διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους. Όμως, στις μέρες μας ο θεσμός της οικογένειας έχει διαφοροποιηθεί. Διέρχεται κρίση με αποτέλεσμα τη φθορά ή και την διάσπασή της.

  Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί τη σημερινή οικογένεια σε κρίση είναι η ανωριμότητα των γονιών. Μερικές φορές, η ανωριμότητα οφείλεται στο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ανατράφηκαν. Δηλαδή, δεν γνώρισαν ηθικές αρχές και βάσεις για την ζωή, με αποτέλεσμα η έλλειψη αυτών να επηρεάζει και τα παιδιά τους και έτσι να συμπεριφέρονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Είναι, άλλωστε γνωστό ότι τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές και φυσικά υιοθετούν αυτές των γονιών τους.

    Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ένας εξίσου σημαντικός λόγος που ο θεσμός της οικογένειας περνά κρίση είναι ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος αλλά και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Δυστυχώς, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου οφείλεται στην υπερεργασία των γονιών στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ευημερία αλλά και στις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Δεν βρίσκουν τον χρόνο να συναντηθούν, αλλά και όταν βρεθεί λίγος χρόνος, τότε όλοι απορροφώνται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσιαστική επικοινωνία. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, κυρίως των γονέων, και κατ’ επέκταση στη διάσπασή της..

    Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε το πόσο αναγκαία είναι η οικογένεια. Με διάλογο, αλληλοσεβασμό, καλή συμπεριφορά και κυρίως, αγάπη, η οικογένεια μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική της μορφή και να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο της ρόλο.

Γράφει η Παναγιώτα Χατζηδάμου Β4

Εικόνα από το διαδίκτυο

Εικόνα από το διαδίκτυο

Πηγές: Οικογένεια σε κρίση – Κοινωνία σε απόγνωση (protothema.gr)

stavrosmessinis.gr

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης