Έφηβοι και βιβλίο

Myriam Wares, reading

    Το βιβλίο είναι ένα πνευματικό αγαθό με διαχρονική παρουσία στην πορεία της ανθρώπινης ζωής. Η αξία του είναι ανεκτίμητη. Αρχικά, η ανάγνωση του βιβλίου καλλιεργεί τις νοητικές ικανότητες του ανθρώπου, αναπτύσσει την φαντασία και διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.  Επιπλέον, βελτιώνει τη γλωσσική ικανότητα και έκφραση των ατόμων. Φυσικά, αρκετοί αναγνώστες, αποσκοπούν κυρίως στο γνωστικό περιεχόμενο των βιβλίων, καθώς και τις πληροφορίες που αντλούν απ’ αυτά. Επίσης, πολλοί ωθούνται στην ανάγνωση βιβλίων για  να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο τους χρόνο, καθώς το διάβασμα προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Παρόλο που το βιβλίο αποτελεί μια ψυχαγωγική δραστηριότητα του ανθρώπου που συμβάλλει στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του και έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του, δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στους εφήβους.

   Γιατί, όμως, είναι απωθητικό στους εφήβους; Πρώτον, οι νέοι πιθανότατα βρίσκουν το διάβασμα βαρετό και ανούσιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η οικογένεια και ο ευρύτερος περίγυρος δεν ενθαρρύνουν την ανάγνωση, με αποτέλεσμα οι νέοι να αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, όπως τα video games και τις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Οι νέοι, επίσης, παραγκωνίζουν το βιβλίο λόγω της έλλειψης διαδραστικότητάς του, καθώς είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Ταυτόχρονα, το σχολείο δεν προωθεί την φιλαναγνωσία αλλά την βαθμοθηρία και τη στείρα αποστήθιση γνώσεων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην βρίσκουν ελκυστικό το βιβλίο. Τέλος, αποτρεπτικός παράγοντας ανάγνωσης ενός βιβλίου για τους εφήβους αποτελεί η δυσκολία στην κατανόηση του, γεγονός όμως που οφείλεται στο ανεπαρκές λεξιλόγιο πολλών εφήβων.

    Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η ανάγνωση βιβλίων προκαλεί δυσαρέσκεια στους νέους για τους λογούς που αναφέρθηκαν, ενώ δεν θα έπρεπε. Τα βιβλία είναι πηγή γνώσεων που μας ταξιδεύουν, μας εμπνέουν και μας βελτιώνουν. Συνεπώς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα και την ανεκτίμητη αξία τους!!!

Γράφει ο Γιώργος Χασιώτης Γ4

Εικόνα από το facebook

Εικόνα από το facebook

1 Σχόλιο

  1. «Τα βιβλία είναι πηγή γνώσεων που μας ταξιδεύουν, μας εμπνέουν και μας βελτιώνουν. Συνεπώς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα και την ανεκτίμητη αξία τους!!!»
    Ωραίες απόψεις!! Μπράβο!

Υποβολή απάντησης