Hævnen – In a better world και Σχολικός Εκφοβισμός

Tην Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του σχολικού εκφοβισμού παρακολουθήσαμε στο σχολείο μία ταινία που λέγεται Hævnen (στα δανέζικα), η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται εκδίκηση και όχι παράδεισος, όπως μπορεί κάποιος να θεωρήσει. Η ταινία δίνει πολλά και σημαντικά μηνύματα κατά της βίας τα οποία τα περισσότερα είναι εύκολα αντιληπτά. Περιλαμβάνει πολλές μορφές βίας, όπως την λεκτική, την σωματική, την φυλετική, την ψυχολογική και την πιο σημαντική την σχολική. Επίσης, ασχολείται με διάφορες καταστάσεις και τα προβλήματα της κάθε μίας.

Πιστεύω πως αρκετές σκηνές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην σημερινή πραγματικότητα και μια από αυτές είναι η σκήνη που ο Ελίας δέχεται βία από κάποια αγόρια από το σχολείο του γιατί είναι από άλλη χώρα. Οι πρωταγωνιστές είναι ο Ελίας και ο Κριστιάν οι οποίοι είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι καθώς ο Κριστιάν βοήθησε τον Ελιάς όταν βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Ο Κριστιάν παρέσυρε αρκετά τον Ελίας με τις ιδέες του και αυτό έφερε κακά αποτελέσματα. Το σχολείο έμαθε τι έγινε μεταξύ του Κριστιάν, του Ελίας και του άλλου αγοριού που δημιούργησε το πρόβλημα με μια έννοια και ζήτησε στα παιδιά να ζητήσουν συγγνώμη και να ορκιστούν πως δεν θα ξανά γίνει κάτι τέτοιο. Οι γονείς του Ελιάς ήταν πολύ αναστατωμένοι με όλη αυτή την κατάσταση. Ένα σημαντικό μέρος της ταινίας είναι η εκδίκηση που θέλουν να πάρουν ο Ελίας και ο Κριστιάν σε έναν κύριο που ήταν αγενής και βίαιος προς τον πατέρα του Ελίας σχεδιάζοντας να κάνουν κάτι πολύ κακό το οποίο θα φέρει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Ο πατέρας του Ελίας προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδιά πως δεν πρέπει να συμπεριφέρονται έτσι, όπως τους συμπεριφέρονται οι άλλοι για να δείξουν ανώτεροι και πιο ώριμοι αλλά αποφάσισαν να κάνουν το αντίθετο αγνοώντας τον.

Η ταινία έχει πολλές σκηνές οι οποίες μένουν στην μνήμη σου αλλά πιστεύω πως αυτή που σίγουρα θα μου μείνει είναι το τέλος στο οποίο υπάρχει μια ποικιλία ανάμεικτων συναισθημάτων από όλους τους πρωταγωνιστές. Κατά την γνώμη μου, η ταινία ήταν πολύ ωραία και μου έκανε αρκετή εντύπωση γιατί είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με άλλες ταινίες.

Γράφει ο Γιώργος Καφετζής Γ2

poster-1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης