Σήμερα θα ήθελα να σας πω για ένα αγαπημένο μου θέμα τη ρομποτική. Σύμφωνα με την Wikipedia: «Η ρομποτική είναι κλάδος της μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελέγχει την λειτουργία διαφόρων μηχανικών εξαρτημάτων. Με το να τα συνδυάζουμε σε διάφορες διατάξεις, διαμορφώνουμε ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογές σε διάφορους κλάδους (π.χ. ιατρική), όπως ένας ανθρωπόμορφος βραχίονας για χρήση σε μικροεπεμβάσεις».
Στη ρομποτική χρειάζεται να υπάρχουν εξαρτήματα που τα οποία συναρμολογούμε. Αυτά μπορεί να είναι από απλά Lego bricks μέχρι μία πολύπλοκη μεταλλική κατασκευή. Το ρομπότ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα είδους κινητήρα, αισθητήρες, έναν ‘’εγκέφαλο’’ και μια πηγή ενέργειας.
Πολλές φορές φανταζόμαστε το ρομπότ ως ένα ανθρωπόμορφο μηχάνημα ή ένα τύπου αυτοκινητάκι. Αλλά το ρομπότ μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή.
Το ρομπότ είναι μια μηχανή αλλά η βασική διαφορά από τις απλές μηχανές είναι ότι το ρομπότ αφού προγραμματιστεί μπορεί να λειτουργήσει μόνο του χωρίς τη δίκη μας βοήθεια ή παρέμβαση.
‘’Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του «R.U.R.» (Rossum’s Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και οι οποίοι τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους’’ αναφέρει η Wikipedia.
Το πρώτο γνωστό ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε περίπου στο 400-350 π.Χ. από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό Αρχύτα και ήταν ένα ατμοκίνητο περιστέρι.
Υπάρχουν γλώσσες προγραμματισμού όπως: Python, Java , CC+ και άλλες.
Στη χώρα μας μπορεί κανείς να σπουδάσει Ρομποτική σε κρατικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, και σχολές από 3 έως 5 χρόνια.
Επίσης, μπορεί κάποιος να πηγαίνει φροντιστήριο ως εξωσχολική δραστηριότητα, όπως κάνω εγώ.
Υπάρχουν διαφορά πρωταθλήματα και διαγωνισμοί (LEGO® LEAGUE, ΤCL, WRO και άλλα) που διεξάγονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνήθως χωρίζονται σε κατηγορίες Δημοτικό, Γυμνάσιο, και Λύκειο. Πολύ μεγάλο γεγονός στην εκπαιδευτική ρομποτική είναι η Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) που φέτος θα λάβει μέρος στον Παναμά.
Τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα τον Νοέμβριο θα εκπροσωπήσει μια ομάδα από την Πάτρα (20ό, Πρότυπο και 21o Γυμνάσιο). Οι ομάδες των Αθηνών δεν τας.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά από την Πάτρα.