Βία μεταξύ των νέων, ένα πρόβλημα της εποχής ή απλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπέρ-αναδεικνύουν.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της βίαιης παραβατικής συμπεριφοράς μεταξύ των νέων και των μαθητών (1).  Λέγοντας βίαιη συμπεριφορά, εννοούμε πράξεις που έχουν ως στόχο να βλάψουν, να προσβάλουν ή να δημιουργήσουν δυσφορία στο παιδί που είναι το θύμα αυτής της συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να είναι σωματική (σπρώξιμο, στρίμωγμα σε γωνία, αγκωνιές, κλωτσιές, δάγκωμα, τράβηγμα μαλλιών, φτύσιμο, τσίμπημα, ανεπιθύμητο άγγιγμα, αρπαγή φαγητού ή χρημάτων, καταστροφή ή αφαίρεση προσωπικών πραγμάτων κλπ), είτε λεκτική συναισθηματική (απειλή, εκφοβισμό, εξαπάτηση, πειράγματα, φωνές, βρισιές, παρατσούκλια ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, διαρκή αρνητικά σχόλια) κτλ. (2)

Από την άλλη πλευρά, είναι μια πραγματικότητα η επικράτηση του διαδικτύου στην καθημερινή  ζωή όλων των ανθρώπων. Περισσότερο από 90% των ελλήνων μπαίνουν καθημερινά στο internet έστω και μια φορά την ημέρα, ενώ στους νέους  η χρήση του διαδικτύου ξεπερνάει το 97%. Ψάχνοντας τέλος τους λόγους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το internet, διαπιστώνουμε ότι κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το  Tiκ Toκ , το Twitter και το Instagram, πλατφόρμες δηλαδή όπου υπάρχει μετάδοση πληροφοριών εικόνας και ήχου ζωντανά, ανά πάσα στιγμή. (3)

Έρευνες τελευταία δείχνου ότι οι νέοι εθίζονται στην χρήση του internet και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι 30 με 40 % των εφήβων έχουν ένα είδος εξάρτησης στα παραπάνω, ενώ στην περίοδο της πανδημίας, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 50 με 60%. Μάλιστα, η γρήγορη εναλλαγή εικόνας και ήχου που χαρακτηρίζει τις πλατφόρμες επικοινωνίας που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, δίνει στους νέους μια αίσθηση αναμονής, κρατώντας τους σε διέγερση και λειτουργεί εθιστικά. (4)

Από την ηλικία των 10 ετών οι νέοι επιζητούν την αναγνώριση, την προσοχή και την έγκριση των συνομηλίκων τους, κάτι που συμπίπτει χρονικά και με την απόκτηση του Smartphone. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,  να συνδέεται η αναγνώριση από τους άλλους μέσα από την χρήση του κινητού τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όσο περισσότερες είναι οι προβολές ενός video και όσο  περισσότερα είναι τα like από μια ανάρτηση, τόσο μεγαλύτερη είναι ικανοποίηση του νέου για την αποδοχή που έχει στην διαδικτυακή κοινότητα. (5) Επίσης μια συμπεριφορά που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι, όταν συμβαίνει ένας καυγάς μεταξύ νέων,  οι παρόντες δεν μπαίνουν στη μέση να χωρίσουν τους εμπλεκόμενους μαθητές. Αντίθετα  βγάζουν τα κινητά τηλέφωνα τους και καταγράφουν τις σκηνές φωνάζοντας και το << beef>>, δηλαδή ότι γίνεται συμπλοκή, τσακωμός.  (6)

Επομένως,  θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φαινόμενα βίας μεταξύ των  νέων είναι μια πραγματικότητα που δημιουργεί έντονη ανησυχία, ακόμα και στον ελληνικό χώρο, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά ξυλοδαρμού ανηλίκων από συνομηλίκους τους, μέσα στο 2023. Από την άλλη πλευρά, όλο μεγαλύτερη είναι και η καταγραφή τέτοιων συμπεριφορών με κινητό και η ανάρτηση αυτών των εικόνων στο instagram και στο Tic-Toc από τους νέους. (7)

Μπούχου Χρυσάνθη  Α2

 

Πηγές πληροφοριών:

(1) Ν Φακιόλας - Σύγχρονη Εκπαίδευση: Τρίμηνη Επιθεώρηση …, 1995 – ejournals.lib.auth.g

(2) Μορφές βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών στο χώρο του σχολείου: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.

(3)Έρευνα: Το 95% των Ελλήνων «σερφάρει» καθημερινά στο Διαδίκτυο (εφημερίδα Καθημερινή, Δέσποινα Κοντή)

(4)Στο κλουβί των social media: Έφηβοι «κολλημένοι» στις πλατφόρμες (εφημερίδα Καθημερινή, Λίνα Γιάνναρου)

(5) Γιατί ο εγκέφαλος των νέων είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Psychology Now Team  (Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος)

(6) ΑΠΟΨΕΙΣ28.03.24  (Διονύσης Βυθούλκας)

(7) Realnews  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 2-102-2023

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης