Οδοιπορικό στη Λέσβο Λεπέτυμνος… ένα μικρό χωριό με μεγάλη φιλοξενία
Από τον Αλέξανδρο Καριοφύλλη
Το χωριό Λεπέτυμνος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, ανήκει στον πρώην Δήμο Μήθυμνας και απέχει από τη Μυτιλήνη 50 χλμ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι κάτοικοί του ανέρχονται στους 160. Ο Λεπέτυμνος είναι ένα πανέμορφο ακριτικό χωριό της Λέσβου το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού του νησιού, του Λεπέτυμνου, απ’ το οποίο πήρε και το όνομα του.
Η ιστορία του χωριού
Παλαιότερα βρισκόταν πιο πάνω «χωμένο» μες στην πρασινάδα των καρυδιών και καστανιών και στις πανύψηλες λεύκες, που φύτρωναν πλάι στις κρυστάλλινες πηγές του συννεφοσκέπαστου Λεπετύμνου. Το όνομα του ήταν «Χάλικας». Πιο κάτω από το χωριό απλωνόταν ένα πλάτωμα γεμάτο από μπαξέδες και αμπέλια. Εκεί υπήρχε ένα Εξωκκλήσι της Παναγίας το οποίο οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν σαν ενοριακό ναό. Κατά την παράδοση του χωριού ήταν τα ερείπια του γυναικείου Μοναστηριού της Παναγίας της Ελεούσας, το οποίο οι Αγαρηνοί πειρατές λεηλάτησαν και έκαψαν, αφού έσφαξαν όλες τις μοναχές. Όμως μία κατολίσθηση που έγινε το 1964 στο παλιό χωριό, το «Χάλικα», ανάγκασε το κράτος να κτίσει κάτω στο πλάτωμα γύρω από την εκκλησία το νέο χωριό, τον Λεπέτυμνο. Έτσι το χωριό μεταφέρθηκε το 1970 και λόγω του ότι είναι καινούριο έχει σχέδιο πόλεως (ρυμοτομία).
Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και με τη γεωργία. Το καλοκαίρι έρχονται πολλοί Λεπετυμνιώτες, οι οποίοι έχουν φύγει στην Αθήνα και στο εξωτερικό, για διακοπές και το χωριό ζωντανεύει και φτάνει τα 500 άτομα.
Η εκκλησία του χωριού όπως αναφέρθηκε είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται στο ναό είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά και βγαίνει σε προσκύνημα μόνο την ημέρα που γιορτάζει η εκκλησία, δηλαδή στις 15 Αυγούστου, ενώ εικόνα της Παναγίας του τέμπλου σύμφωνα με τα βιβλία της Μητροπόλεως ανήκει στον 11ο αιώνα. Έτσι στις 14 και 15 Αυγούστου που γιορτάζει η μνήμη της στον Λεπέτυμνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική. Το πανηγύρι στεγάζεται σε χώρο της εκκλησίας και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 500 άτομα. Στις 15 το βράδυ προσφέρεται δωρεάν το παραδοσιακό φαγητό «κισκέκ», ενώ η μουσική παίζει μέχρι το πρωί. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέραμε ότι τα έσοδα του πανηγυριού διατίθενται για το καλό του χωριού.
Οι φυσιολάτρες έχουν πολλούς λόγους για να επισκεφτούν τον Λεπέτυμνο, αφού τον πνίγουν οι καταπράσινες βελανιδιές και τα πελώρια πλατάνια. Εκτός από τη χλωρίδα υπάρχει και πλούσια πανίδα στην περιοχή, αφού το βουνό αποτελεί καταφύγιο για αγριοκάτσικα, κοπάδια με άγρια άλογα και τελευταία με αγριογούρουνα τα οποία έχουν εξαπλωθεί και μεταναστεύσει από την περιοχή της Αγιάσου. Έτσι όσοι κατευθύνονται προς τον Μανταμάδο, τον Μόλυβο και την Σκάλα Σκαμιάς, γενέτειρα του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη, αξίζει να κάνουν μία στάση στον Λεπέτυμνο.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.