25η Μαρτίου 1821

25η Μαρτίου 1821

Από τη Βασιλεία Γιαγτζόγλου

    Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και  αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

     Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της  επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

     Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία, η μνήμη μας γυρίζει με ευγνωμοσύνη στους Έλληνες οπλαρχηγούς, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Παπαφλέσσα, Ανδρούτσο, Μακρυγιάννη και τόσους άλλους επώνυμους  αλλά και ανώνυμους  πολεμιστές του 1821, που με αυτοθυσία και ενάντια στη βούληση όλων των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, κατάφεραν το αδιανόητο για εκείνη τη χρονική στιγμή: να συγκροτήσουν ένα ανεξάρτητο Ελληνικό  κράτος.

    Αξίζει να τους μνημονεύουμε. Αξίζει να διδαχτούμε από τον  αγώνα τους.

    Ας φροντίσουμε, με τη σειρά μας, να διαφυλάξουμε την κληρονομιά που μας άφησαν ! 

 

Σχολιάστε

Top