Facebook: Ένα αμφιλεγόμενο « βιβλίο »

anf1

Από τη Βασιλεία Καραχάλια

   

    Ποιος δεν ξέρει σήμερα τι είναι το facebook; Είμαι σίγουρη ότι αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και γιατί όχι, αφού μας προφέρει τόσα πολλά πράγματα χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε το παραμικρό παρά μόνο ώρα από το χρόνο μας. Μας προσφέρει δωρεάν επικοινωνία με φίλους, είτε βρίσκονται μακριά είτε δίπλα μας, δωρεάν παιχνίδια και αλλά πολλά. Κι ενώ όντως μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, αν ξέρεις να το χειρίζεσαι σωστά, στις μέρες μας έχει εξελιχθεί, δυστυχώς,  σε ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο. Ο λόγος για μερικούς που προσπαθούν να επιβληθούν μέσα απ’ αυτό. Και για να μη μιλάμε γενικά και αόριστα, παρακάτω θα διαβάσετε την ιστορία μιας φίλης μου που βίωσε τον εκφοβισμό μέσω του facebook.

     Πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να κάνει δικό της λογαριασμό στο facebook, έπειτα και από έγκριση των γονιών της. Αν και ήταν πληροφορημένη για τους κινδύνους του, θα έλεγα ότι απορροφήθηκε κι εκείνη από τη «μαγεία» του facebookκαι άρχισε να κάνει πράγματα που δε θα έπρεπε, όπως να αποδέχεται αιτήματα φιλίας ανθρώπων που δε γνώριζε.

     Μια μέρα λοιπόν κάποιος απ’ αυτούς τους «φίλους» άρχισε να της μιλάει στο chatκαι όχι μόνο με φιλική διάθεση. Εκείνη θαμπωμένη από την ομορφιά του Pj123(δεν είναι αληθινό όνομα χρήστη) ανταποκρίθηκε στα μηνύματά του. Μετά από λίγο καιρό το δεκαεφτάχρονο αυτό αγόρι, έτσι τουλάχιστον έδειχνε κι έλεγε στο προφίλ του, άρχισε να της μιλάει διαφορετικά και να της ζητάει απρεπή πράγματα όπως φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές. Εκείνη φυσικά δεν ενέδωσε, αλλά εκείνος άρχισε να την πιέζει και να την απειλεί ότι αν δε γίνει αυτό που θέλει θα τη βρει και θα της κάνει κακό.

     Φοβισμένη η κοπέλα έτρεξε (ευτυχώς) να πει τα γεγονότα στους γονείς της. Εκείνοι αμέσως κάλεσαν την ηλεκτρονική δίωξη και μέσα σε λίγο καιρό κατάφεραν να εντοπίσουν το χρηστή με όνομα Pj123. Και η ανακάλυψή τους ήταν τρομαχτική! Πίσω απ’ αυτό το δεκαεφτάχρονο ελκυστικό αγόρι, κρυβόταν ένας πενηνταοχτάχρονος άνδρας, παντρεμένος και μάλιστα με εγγόνια!! Καταλαβαίνετε τη φρίκη και τη ντροπή που ένιωσε η οικογένειά του όταν τον συνέλαβαν, γιατί τελικά συνελήφθη, αφού αποδείχτηκε ότι η φίλη μου δεν ήταν το μόνο θύμα σ’ αυτήν την ιστορία.

    Μετά απ’ αυτό το περιστατικό η κοπέλα έκλεισε το λογαριασμό της στο facebookκαι αποφάσισε να γνωρίζει πλέον νέους ανθρώπους μόνο από κοντά.

    Φυσικά και δεν παροτρύνω κανέναν ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της φίλης μου και να κλείσει το λογαριασμό του στο facebook. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν να είναι λιγάκι πιο προσεχτικοί, γιατί το διαδίκτυο είναι ένας λαβύρινθος που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να χαθείς μέσα σ’ αυτόν. Επίσης, απαραίτητο είναι να μην περνάμε το μέτρο σε κάποια πράγματα και να είμαστε κριτικοί γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις την ιδιωτικότητά σου, αν δεν προσέχεις τι ανεβάζεις.

 anfi1

Σχολιάστε

Top