5ο εν δράσει

ekdromi

    Είναι γεγονός πως ο Απρίλης ξεκίνησε πολύ  καλά για τους μαθητές των δύο προγραμμάτων  «Φωτογραφίζοντας τον κόσμο μέσα από φίλτρα»  και «Η Λέσβος των κατακτητών από  τη ρωμαϊκή στην οθωμανική αυτοκρατορία». Τι να πρωτοπούμε; Φοβόμαστε μήπως ξεχάσουμε τίποτε, μήπως παραλείψουμε κάποια από τις στιγμές της εκδρομής μας στη μαγευτική Κρήτη.

    Φτάσαμε αεροπορικώς στο Ηράκλειο και ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στην Κνωσό, τον αρχαιολογικό χώρο των ανακτόρων του βασιλιά Μίνωα. Μάθαμε για την ιστορία  των ανακτόρων, τα ευρήματα των ανασκαφών, το επίπεδο ζωής και πολιτισμού των αρχαίων Κρητικών. Θαυμάσαμε  τις τοιχογραφίες που τόσο επιμελημένα ανέδειξε ο Έβανς, τα τεράστια πιθάρια, όπου φύλαγαν τα προϊόντα τους. Καταλάβαμε τι ήταν ο  λαβύρινθος και τελικά λύθηκε και το μυστήριο σχετικά  με το μινώταυρο, που βέβαια δεν ήταν υπαρκτό ον.

    Συνεχίσαμε  την περιήγησή μας σ’ ένα παραδοσιακό χωριό, τις Αρχάνες, το λεγόμενο πολύχρωμο χωριό. Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Ηράκλειο, την αιώνια πόλη. Πόλη αρχοντική με ένα χρώμα ενετικό, με πολλά κτίρια, μνημεία, κρήνες, απομεινάρια μιας άλλης εποχής που όχι μόνο δεν έσβησε αλλά συμβαδίζει με τη νέα πόλη. Το ενετικό λιμάνι, η Λότζια, το ενετικό νεώριο, η κρήνη των λιονταριών του Μοροζίνι είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατά της.

    Το ίδιο ανεπτυγμένες είναι και οι άλλες πόλεις της Κρήτης που επισκεφτήκαμε. Την Παρασκευή πήγαμε στα Χανιά, ξεναγηθήκαμε  στο Ναυτικό Μουσείο, επισκεφτήκαμε τη σκεπαστή αγορά των Χανίων, το ενετικό λιμάνι, την καθολική εκκλησία. Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. Ακούσαμε κρητικές μαντινάδες από τους φιλόξενους και ευρηματικούς Κρητικούς. Γευτήκαμε γεύσεις κρητικές φτιαγμένες  με κρητικά προϊόντα, όπως τη σφακιώτικη πίτα. Στην επιστροφή μας από τα Χανιά για το Ηράκλειο περάσαμε από τους Τάφους των Βενιζέλων, όπου ενημερωθήκαμε για την προσφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πολιτική ιστορία του τόπου μας.  

     Το Σάββατο  αφιερώθηκε σε επισκέψεις σε μουσεία. Έτσι, οι μαθητές και των δύο προγραμμάτων πήγαμε το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θαυμάσαμε  την πλούσια συλλογή εκθεμάτων από τη μινωική και  τη ρωμαϊκή εποχή.

    Το μεσημέρι μάς συνεπήρε όλους το θαλάσσιο περιβάλλον με  κάθε είδους ψάρια, όστρακα, ανεμώνες, έμβια όντα του βυθού της θάλασσας  στο πασίγνωστο Ενυδρείο του Ηρακλείου. Μέχρι καρχαρίες είδαμε!!! Δεν χορταίναμε να τα βλέπουμε, να τα φωτογραφίζουμε, να θαυμάζουμε τα χρώματά τους. Φωνές θαυμασμού, έκπληξης συνόδευαν το παράξενο και ασυνήθιστο θέαμα!

    Την Κυριακή αρχίσαμε τη μέρα μας με την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής  Ιστορίας του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα μικρό επιστημονικό θαύμα που αξίζει να επισκεφθεί ο καθένας.  Εκεί κάναμε μάθημα φυσικής παρατηρώντας όλες τις ιδιότητες του φωτός. Μας εξηγήθηκαν τα οπτικά παράξενα. Καταλάβαμε τι είναι τα ολογράμματα θαυμάζοντας τη μεγάλη συλλογή του μουσείου. Χαζέψαμε τα ζωντανά ζώα που διαβιούν σε ειδικούς κλειστούς χώρους, όπως ποντίκια  αλλά και κάθε είδους φίδια. Είδαμε από κοντά μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση από σαρκοφάγους και φυτοφάγους τεράστιους δεινόσαυρους, ομοιώματα των πραγματικών, που κουνούσαν το στόμα, την ουρά  και έβγαζαν ήχους. Κάναμε και μάθημα αντισεισμικής προστασίας συμμετέχοντας σε προσομοίωση σεισμού. Ύστερα κατευθυνθήκαμε στο Ρέθυμνο, περπατήσαμε στην παλιά πόλη θαυμάζοντας τη ντόπια αρχιτεκτονική με τα ψηλά κτίρια και τα πλούσια χρώματα, φωτογραφίσαμε την κρήνη Ριμόντι και τη Λότζια.

    Μετά απ’ όλα αυτά που ζήσαμε, είναι δυνατόν να ξεχάσουμε την Κρήτη; Ήδη πολλοί από μας προγραμματίζουν σύντομα να την ξαναεπισκεφθούν!!!

Σχολιάστε

Top