Το Πρόβλημα της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας

child1

  Από τον Απόστολο Μυλοπτέρη

     Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες έρευνες για το πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, που δυστυχώς έχει λάβει διαστάσεις απειλής.

   Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει το πιο υψηλό ποσοστό παχύσαρκων παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη. Επίσης, θλιβερή πρωτιά καταγράφουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση των συγκριτικών πανελληνίων αποτελεσμάτων του «προγράμματος ευ ζην», τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

   Το πρόγραμμα αυτό απευθύνθηκε στους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2012-13 και συμπεριέλαβε περίπου 4.500 σχολεία και 360.000 μαθητές. Τα υψηλότερα υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών καταγράφηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (25% και 13%, ποσοστά μεγαλύτερα κατά δύο μονάδες από τα αντίστοιχα πανελλαδικά )

   Τα αίτια της παχυσαρκίας που απειλεί, πλέον, σοβαρά τη χώρα μας και ιδίως το νησί μας είναι, σύμφωνα με το Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Ν. Λέσβου,  Ιωάννη Τσιόπα, διάφορα, όπως η κληρονομικότητα, που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει κάποιος υπέρβαρος, αλλά σχετίζονται κυρίως με τις κακές διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

   Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει ο ίδιος «η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ζάχαρη κ’ αλάτι αντί «σπιτικού φαγητού που ακολουθεί την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, λάδι και λιγότερα γαλακτοκομικά και κρέατα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα του προβλήματος που εξετάζουμε.

    Ακόμη, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή που ευνοούνται από το βαρύ σχολικό πρόγραμμα καθώς και απ’ τις ποικίλες εξωσχολικές πνευματικές δραστηριότητες των μαθητών τα απογεύματα συμβάλλουν κατά πολύ στην υπέρβαση του κανονικού βάρους τους.

   Είναι, λοιπόν, φανερό ότι για να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, θα πρέπει να εξαλειφθούν τα αίτια που την προκαλούν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρακτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές:

    Ενημερωτική εκστρατεία από τα Υπουργεία Υγείας & Παιδείας προς γονείς και μαθητές για την αξία της μεσογειακής διατροφής,  εκπόνηση σχολικών δράσεων για το θέμα στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας, αξιοποίηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής για την εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων, για τη μύηση του μαθητή στον αθλητισμό και για την ψυχαγωγία του μέσα από παιχνίδια που περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα. Επίσης, μικροί και μεγάλοι πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά, να απαγκιστρωθούμε απ’ τον κόσμο της οθόνης και της εικονικής πραγματικότητας, που μας καθηλώνει στην ακινησία και να επανασυνδεθούμε με την αληθινή ζωή, που είναι η ζωή στη φύση, στην κοινωνία των συνανθρώπων, στην κίνηση !

   Τέλος, Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χρέος να δημιουργούν και να παρέχουν στα παιδιά χώρους πρασίνου και χώρους παιχνιδιού και άθλησης, αν πράγματι ενδιαφέρονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των αυριανών πολιτών τους.»

child2

Σχολιάστε

Top