Η TRANCE κατά την πάροδο των χρόνων

Από τους Κώστα Σιταρά και Θοδωρή Σίμο

     Η μουσική Tranceείναι ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής. Ως όνομα ξεκίνησε το 1990, αλλά ουσιαστικά προϋπήρχαν μουσικοί που συνέθεταν μια πρώιμη μορφή της (JeanMichelleJaare, Vangelisκ.α.). Ξεκίνησε στην Γερμανία και την Ολλανδία και αργότερα σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης (ως Raveμουσική), προτού φτάσει στην Αμερική.

HTranceπεριλαμβάνει πολλά παρακλάδια, άλλα λιγότερο γνωστά και άλλα περισσότερο. Κάποιααπόαυτάείναι: UPLIFTING, GOA-PSYCHEDELIC, CLASSIC

    TECH TRANCE, PROGRESSIVE

    Οι πιο γνωστοί παραγωγοί είναι οι εξής:

Tiesto : ένας αρκετά μεγάλος μουσικός της σκηνής , που σταμάτησε να παράγει tranceμουσική το 2008.

PaulVanDyk : εξίσου ένας από τους μεγαλύτερους κλασσικούς της Tranceμουσικής που εκσυγχρόνισε την μουσική του μετά το 2007.

ATB : Ένας διαφορετικός μουσικός της σκηνής , με αρκετά του κομμάτια να περιλαμβάνουν πιανιστικές μελωδίες και παλιά του κομμάτια να παραπέμπουν σε καλοκαίρι.

D-Devils : HardTranceμουσικοί γνωστοί για το κομματι τους «6thgate».

ArminvanBuuren : Ένας από τους διασημότερους παραγωγούς της μουσικής αυτής, σε συνεργασία με τον Tiestoπρο του 2000 έγινε γνωστός και ακόμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους.

CosmicGate : Ξεκίνησαν με HardTranceμουσική μέχρι το 2006 και το επόμενο τους album (2009) έδειξε ότι προχώρησαν σε ModernTranceμουσική.

BT : Ένας πολύ ταλαντούχος συνθέτης, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην σκηνή αυτή το 1993-2000. Αργότερα συνέχισε σε ευρύτερη μορφή της Ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά ακόμα παράγει tranceμουσική.

NuNRG (GiuseppeOttavianiκαι AndreaRibecca) : Ένα GroupTranceγνωστό για τα ενεργειακά κομμάτια του, όπως το Butterfly και τα δυνατά Liveτου. Ο Ottavianiσυνεχίζει στην EnergyTrance.

    Οι ήχοι της Tranceκυμαίνονται, αναλόγως το είδος, από αρκετά μελωδικοί, ατμοσφαιρικοί, μέχρι και σκληροί, σε ορισμένες περιπτώσεις. Πιο διαφορετικά είδη μουσικής βάσει μελωδίας, αλλά και βάσει tempoείναι η Goa/ PsyTrance, καθώς και η HardstyleTrance. Αντίθετα, πιο κλασσικά είδη της είναι η ClassicTrance, η HardTrance, η Energy/UpliftingTranceκ.α. Όπως είναι γνωστό, η Tranceκαι γενικά η ηλεκτρονική μουσική, δημιουργείται μέσω χρήσης μουσικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής μουσικής.

 

    Υπάρχουν πολλά επαγγελματικά μουσικά προγράμματα από τα οποία παράγεται η  Trance, όπως το FLStudio, το Q-Base, το Reason και άλλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η PSYCHEDELICTRANCE, η οποία  λέγεται και Psytrance (ψυχεδελική trance). Αποτελεί εξέλιξη της μουσικής γκόα, η οποία προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Ινδίας. Το είδος αυτό της μουσικής προωθήθηκε στη Δύση μέσω Ισραηλινών τουριστών. Η μουσική Psytranceείναι αρκετά γρήγορη, αφού παίζεται με πάνω από 140 ρυθμικά χτυπήματα το λεπτό (bpm). Τα τελευταία 10 χρόνια η Psytranceείναι πολύ γνωστή στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Γνωστοί καλλιτέχνες της Ψυχεδελικής tranceείναι οι:

U-recken (Ισραήλ)

Infected Mushroom (Ισραήλ)

Electric Universe (Γερμανία)

 trance

Σχολιάστε

Top