Διαβάσαμε για την αύξηση του Διδακτικού Χρόνου

net

Από τους Χρήστο Αγιασωτέλλη και Νικόλα Στρατήγα

     Από 3 έως 7 ημέρες νωρίτερα θα ξεκινήσει το ερχόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με τις προτάσεις για αύξηση του διδακτικού χρόνου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας. Η αύξηση αυτή, εικάζεται, ότι θα δώσει τη δυνατότητα να θεσπιστεί «λευκή εβδομάδα», δηλαδή χειμωνιάτικες διακοπές, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

    Στόχος είναι να αυξηθεί κατά περίπου 10% και 5% αντίστοιχα σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο διδακτικός χρόνος και να συνδυαστεί με μείωση της σχολικής ύλης και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας. Έτσι, μπορεί να γίνει εμβάθυνση στα μαθήματα ενόψει της εφαρμογής του νέου προγράμματος στα Λύκεια που ξεκινά για τη Β’ τάξη το ερχόμενο έτος (ήδη ισχύει για την Α΄ λυκείου) και να ενισχυθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

     Η γνώμη μας: Ουσιαστικές αλλαγές  θεωρούμε αυτές που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των βιβλίων, τη μείωση της διδακτέας ύλης και ιδιαίτερα τον περιορισμό της αποστήθισης, με απότοκο τη διευκόλυνση του σύγχρονου μαθητή. Άρα, μόνο μια διαφορετική φιλοσοφία  στην προσέγγιση της γνώσης, πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε  αποτελεσματικά  το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

            Το Springbreakκαι το φθινοπωρινό «διάλειμμα» στην Ευρώπη

         Τα περισσότερα σχολεία στις χώρες της Ευρώπης, εκτός από το springbreak, έχουν συνήθως μια εβδομάδα κενό το φθινόπωρο από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου. Εκείνη την περίοδο τα σχολεία στο Βέλγιο κλείνουν για τις φθινοπωρινές τους διακοπές, ενώ παράλληλα κάνουν αντίστοιχες διακοπές και τα σχολεία σε Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, αλλά και στην Εσθονία.

Σχολιάστε

Top